Роднини на мобилизирани "застреляха" Путин с кървав манифест (ВИДЕО)

9962
Роднини на мобилизирани "застреляха" Путин с кървав манифест (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Манифест за връщане на мобилизираните за войната в Украйна руснаци – това беше публикувано в руския телеграм канал "Път към дома", който е основан от роднини на мобилизирани руски войници.

Молба за помощ

Манифестът е пълен със силни думи, които със сигурност попадат под ударите на руското законодателство след купищата изменения, които настъпиха в него заради "специалната военна операция" (циничното име на войната, използвано от режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин). Той започва така: "Това е призив към всички или по-скоро молба за помощ. Пред очите ви се разиграва нашата трагедия, която не можем да понесем сами! Чукахме на всяка врата. Държавата обърна гръб на онези, които първи откликнаха на нейния зов за помощ - преди всичко от самите мобилизирани и техните близки".

Специално в манифеста се засягат бъдещите президентски избори в Русия и как посланието на Кремъл е, че чрез тях трябва да се покаже как нищо не застрашава живота на руските граждани. "Не сме избиратели или граждани, а може би вече и хора не сме... Ние сме предадени и изтребени от собствения си народ", отвръщат написалите манифеста.

Обвинения към Путин

СНИМКА: Getty Images

"Спомняме си как президентът обеща, че резервисти няма да бъдат призовавани, че задачите в Северния военен окръг се изпълняват само от професионални доброволци. И тогава нашите близки бяха отведени в Украйна. Обещанията се оказаха празни. Много никога няма да се върнат. Мобилизацията се оказа ужасна грешка. Бяхме наказани за нашето законосъобразно поведение. По-голямата част от нашите мъже плащат за паравана на стабилността с кръв, а ние плащаме със здраве и сълзи".

"Президентът обяви 2024 г. за година на семейството. Иронично, като се има предвид, че съпругите леят сълзи без мъжете си, децата растат без бащи, а много вече са сираци. А сатанистът-канибал, извършил рецидив след първото си лишаване от свобода, е освободен шест месеца по-късно, след като е изкупил серийните убийства. Нашият президент все още има чувство за хумор. Нашите (съпрузи, синове, бащи) вече 15-ти месец изкупуват какво? Явно родината ни се освобождава за каймака на обществото: маниаци, пияници, мигранти, неимоверно богати чиновници и техните деца (защо между другото не са в окопите?)": Путин помилва втори канибал за участието му във войната срещу Украйна (СНИМКИ)

Следва и друга критика – ако има обща мобилизация, всичко е ясно, но при следваща частична никой няма да е застрахован и то от гледна точка уж обещания, които тотално не кореспондират с реалността. И изрично обръщение към Путин - "надяваме се да ни чуе, защото и ние сме избиратели". Както и обещание (в края на пълния текст на манифеста) да мълчат, ако роднините им на фронта бъдат върнати: "Тук и сега създаваме основата на социалната солидарност срещу безсрочната мобилизация".

ОЩЕ: Путин, страхът и протестиращите

Чудестранни агенти

Телеграм каналът на мобилизираните руснаци от Новосибирск публикува доста интересно видео, насочено срещу руската пропагандна машина в лицето на Владимир Соловьов. Той е един от хората под западни санкции именно защото е значима част от пропагандната машина на Путин.

"Искам да "поздравя" пропагандиста ни Владимир Соловьов – той просто публикува в канала си списък с хора, които са "врагове на народа", включително нас. Не сме много в тази зала, но сме тук. Ние не сме враг на народа, ние сме народа – и нашите мъже на фронта", каза една от жените, обединили се да търсят справедливост.

Срещата е подробно описана и анализирана в Twitter, като в края на "веригата от постове" има и препратки към Телеграм - ТУК! Събирането става след като изрично руските власти поставиха първи "бариери" пред такива инициативи: Русия поведе война с жените на мобилизираните (ВИДЕО). А оплакванията са вече чувани през 21-те месеца война - че няма ротация, няма добри оръжия и екипировка, че има служещи на фронта, въпреки тежки болести (СПИН, онкоболни и т.н.), че състоянието на ранените нарочно се оценява така, че да се връщат на фронта или да не получават адекватни обезщетения. Като гладиатори са, е общото мнение - защото отиват на сигурна смърт.

Междувременно, Путин утвърди рекорден бюджет за руската армия. Той е 19,775 трилиона рубли за 2024 година, със 70% повече, отколкото за 2023 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Фицо разкритикува словаците, даряващи за военна помощ за Киев. Зеленски го постави на място

Принц Хари се прибра в Лондон и поиска среща с Уилям и крал Чарлз

"Грузинска мечта" опитваше да балансира между Европа и Русия - това се промени: Оценка

"Той няма да спре геноцида": Призив за арест на Нетаняху от Международния наказателен съд в Хага

Ирак с призив: Мисията на ООН да се изтегли незабавно

Руският пробив в Харковска област: Актуални новини и оценки за руските цели (ВИДЕА)

Пожар на товарен влак в Русия (ВИДЕО)

Зеленски: Тежките боеве с руските войски продължават по цялата фронтова линия

Беларус строи военна база до границата с Украйна: Тук ли ще се съхраняват руските ядрени оръжия?

Украйна си връща на Путин: Взриви петролна база в Луганск, Курск и Белгород са под обстрел (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа