Русия готви намаляване на разходите заради санкциите

15932
Русия готви намаляване на разходите заради санкциите
Снимка: Getty Images / Guliver

Руският премиер Дмитрий Медведев поиска от правителството да намали с 10% планираните разходи в бюджет 2015 г., тъй като приходите намаляват заради украинската криза и спада на цената на петрола, съобщава вестник "Ведомости".

На заседание на правителството Медведев решил разходите да бъдат ограничени на 90% от записаното в закона за бюджета за 2015 г., уточнява икономическото издание, цитирайки трима анонимни източници от държавния апарат, пише БГНЕС. Източниците на изданието обаче уверяват, че социалните разходи ще бъдат предпазени.

Преди последните няколко седмици сривът на рублата, която загуби близо 40% от стойността си спрямо еврото от началото на годината, беше неочаквана печалба за бюджета, като увеличи приходите от продажбите на горива. Това позволи да се компенсират последиците от забавянето на икономиката заради санкциите във връзка с украинската криза и излишъкът в бюджета се запази.

Но спадът на цените на петрола от лятото, който заедно с газа е основен източник на приходи в бюджета, промени положението. През ноември министърът на финансите Антон Силуанов заяви, че Русия може да загуби 40 милиарда долара на година заради санкциите и до 100 милиарда долара заради спада на цената на петрола, който още повече се ускори.

Анализаторите от VTB Кепитъл прецениха, че намаляването на цената на черното злато може да доведе до бюджетен дефицит от 2 до 2,5% от БВП. "Въпреки че съществува голямо маневрено поле за намаляване на неефективните разходи, съкращаване от подобен мащаб (10% според "Ведомости") може би ще е трудно за постигане без понижаване на разходите за отбрана и сигурност или реформиране на пенсионната система, което е по-трудно от политическа гледна точка.

Според икономистите от руската банка "Алфа" подобно съкращаване на разходите би било "положително за бюджетната стабилност" и за борбата с инфлацията, която приближава 10%. За сметка на това може да бъдат застрашени разходите в инфраструктурата и това да натежи на икономиката, допълват те.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа