Русия и Китай поискаха ускорено разследване на взривовете на газопроводите "Северен поток"

4387
Русия и Китай поискаха ускорено разследване на взривовете на газопроводите "Северен поток"
Снимка: Danish Defence Command

Разследването на взривовете на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2" трябва да бъде ускорено. Това заяви вчера постоянният представител на Китай в ООН Чжан Цзюн, цитиран от ТАСС.

Чжан Цзюн каза това на заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано по искане на Русия и посветено на миналогодишните експлозии на двата газопровода. "Китай поддържа ускоряването на разследването, за да бъде установена истината по оперативен път. Ако не успеем да установим защо се е случило това и кой стои зад него, ще изпратим погрешен сигнал на тези, които има лоши намерения. Те ще си мислят, че ще им се размине. Разследването трябва да е обективно, безпристрастно и професионално", изтъкна китайският представител.

Москва обмисля да поиска обезщетение за "Северен поток" от чуждестранните компании в Русия

Председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин призова да се изчислят щетите, понесени от Руската федерация в резултат на в...

Взривовете на газопроводите "Северен поток" се отразиха негативно на енергийната безопасност, каза още Чжан Цзюн, цитиран от БТА. "Северен поток" е изключително важен обект на трансграничната енергийна инфраструктура. Взривовете през септември миналата година доведоха до сериозна вреда за енергийния пазар и за околната среда. Те доведоха също до дефицит на енергийни ресурси за бизнеса и за домакинствата в Европа", заяви постоянният представител. 

Швеция потвърди саботажа на газопроводите "Северен поток”

По време на заседанието на Съвета за сигурност постоянният представител на Русия Василий Небензя заяви, че за Москва взривовете на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2" са акт на международен тероризъм. "Както мнозина от вас си спомнят, още тогава по принцип беше ясно кой може да стои зад този акт на международен тероризъм. За нас случилото се е точно това", изтъкна Небензя.

Руският дипломат заяви още, че е важно виновните за взривовете на газопроводите "Северен поток" да понесат отговорност за стореното, за да не се стига до ера на хаос. "Шансът да се стигне до такава ера е изключително голям, ако виновните за експлозиите на газопроводите "Северен поток" не бъдат намерени и не понесат дължимото наказание", каза руският представител.

След обвинения от разследващ журналист: САЩ отрекоха участие в саботажа на "Северен поток"

Белият дом категорично отхвърли новия доклад на ветерана в разследващата журналистка Сиймур Хърш, според който САЩ стоят зад саботажа н...

Следете развитието на войната в Украйна тук

Първоначалното обсъждане на руския проект за резолюция във връзка с взривовете на газопроводите "Северен поток" показва, че западните страни не са заинтересовани от обективно разследване на експлозиите, заяви Небензя на заседанието на Съвета за сигурност на ООН. "Имаме големи съмнения във връзка с ефективността, прозрачността и безпристрастността на разследванията, които се водят понастоящем от редица национални юрисдикции. Не виждаме никакъв стремеж за сътрудничество от партньорите", каза Небензя.

Той отбеляза, че Германия, Дания и Швеция "са игнорирали изпратените до тях послания на председателя на правителството на Руската федерация Михаил Мишустин относно участието на представители на компетентните федерални органи на руската изпълнителна власт и на "Газпром" в разследването", а в отговор на "исканията на генералната прокуратура на Руската федерация, отправени към съответните ведомства, бяха получени откази".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com