Русия налага мито върху износа на пшеница

18627
Русия налага мито върху износа на пшеница
Снимка: Getty Images/Guliver

От февруари Русия ще наложи мито от най-малко 35 евро на тон пшеница, изпратен за износ. Целта е да намали цените във вътрешния пазар, съобщава АФП.

Митото има за цел да намали разликата в цените, появила се при спада на руската рубла с 40% спрямо щатския долар. Въпреки почти рекордната реколта пшеница от тази година, цените на руския пазар се покачват, тъй като земеделците предпочитат да изнасят стоката си на цени, обвързани с чуждестранна валута.

Вицепремиерът Аркадий Дворкович каза, че фермерите получават по около 225 евро за тон при износ и по 160 евро, ако продадат пшеницата на вътрешния пазар.

Митото ще важи от 1 февруари до 30 юни и ще възлиза на 15% от цената на един тон плюс 7,5 евро, при минимална стойност от 35 евро на тон. При цена от 225 евро за тон пшеница, митото ще струва 41,25 евро, но ще остане разлика от над 20 евро.

Преди да бъдат обявени плановете за налагане на митото, участниците в пазара казаха, че правителството е предприело други мерки за гарантиране на сигурността с храната в страната, за да намали износа. Появиха се затруднения в намирането на железопътен транспорт и издаването на сертификати за безопасност на храните за износ.

От асоциацията на руските производители на пшеница заявиха, че е по-добре да бъде наложено вето, отколкото да се въведе забрана за износ. Всяка мярка, която намалява доходите на земеделците, ще има въздействие върху следващата реколта, добавят от асоциацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа