Русия прати хиперзвукови ракети в Калининград, Литва реагира спокойно

7461
Русия прати хиперзвукови ракети в Калининград, Литва реагира спокойно
Снимка: kremlin.ru / CC BY 4.0

Руската армия съобщи, че е разположила военни самолети, въоръжени с най-съвременни хиперзвукови ракети, в Калининградска област. Изявлението на Москва от четвъртък веднага покачи градуса на напрежението, тъй като ексклавът е в непосредствена близост до държави членки на ЕС и обекти на НАТО, но Литва реагира спокойно.

Министерството на отбраната на Русия заяви, че три изтребителя МиГ-31 с хиперзвукови ракети "Кинжал" са пристигнали във военновъздушната база в Чкаловск като част от "допълнителните мерки за стратегическо възпиране" и ще бъдат поставени на "денонощно бойно дежурство". Във видеоклип, публикуван от министерството в четвъртък, се вижда как изтребителите пристигат в базата, но не носят ракетите, които очевидно са били доставени отделно. Разполагането на ракетите "Кинжал" става на фона на нарастващото напрежение със Запада заради продължаващата инвазия на Русия в Украйна, която наближава шестия месец.

Медведев за Калининград: Брюксел демонстрира рядък случай на победа на здравия разум над кретенизма си

Признанието на ЕС, че Русия е права, като изисква безпрепятствен транзит на стоки към своята Калининградска област, е рядък случай, в к...

Руският ексклав Калининград, разположен между Полша и Литва на брега на Балтийско море, е в челните редици на усилията на Москва да се противопостави на това, което тя определя като „враждебна политика на НАТО“. Кремъл методично укрепва военните си сили в Калининград, въоръжавайки ги с най-съвременни оръжия, включително ракети с прецизно насочване "Искандер" и набор от системи за противовъздушна отбрана.

Руските военни заявиха, че "Кинжал" има обсег на действие до 2000 км и лети със скорост 10 пъти по-висока от тази на звука. Руският президент Владимир Путин, който представи ракетата през 2018 г., я определи като "идеално оръжие", което е изключително трудно за прехващане.

Междувременно литовският министър на отбраната Арвидас Анушаускас заяви пред Baltic News Service, че местоположението на ракетите не повишава нивата на опасност за Литва, тъй като руският арсенал в Калининград е изчерпан заради войната в Украйна.

Трябва ли САЩ да се страхуват от руските ракети "Кинжал"?

Наскоро в Арктика завършиха изпитанията на руския хиперзвуков комплекс "Кинжал". В хода на маневрите пилотите са отработили патрулиране...

По-рано в четвъртък Министерството на отбраната на Финландия съобщи, че два руски самолета МиГ-31 са заподозрени в нарушаване на въздушното ѝ пространство близо до град Порвоо на Финския залив, на 150 км от Русия.

През юни Калининград се превърна в огнище на напрежение, след като Литва ограничи транзита на стоки от Русия към региона през своята територия, а Москва обеща ответни мерки. ЕС обаче заяви, че Вилнюс трябва да разреши транзита на стоки, с изключение на оръжия.

Най-западната руска провинция, която е отделена от континенталната част на Руската федерация, е част от Германия до края на Втората световна война, когато на Потсдамската конференция през 1945 г. е предадена на Съветския съюз. В нея живеят около един милион души, предимно руснаци, но също така и малък брой украинци, поляци и литовци.

Точният брой на разположените там войници не е известен - оценките варират от 9000 до 200 000 военнослужещи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Двама руснаци счупиха рекорда за подкуп в страната, обявиха ги за издирване

Украйна е преди НАТО, помагайте: Призив на генералния секретар на НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа