Русия прехвърля новосформирани части в Украйна, разполага още ПВО системи в Москва (ВИДЕО)

3843
Русия прехвърля новосформирани части в Украйна, разполага още ПВО системи в Москва (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

През изминалото денонощие украинските сили проведоха настъпателни операции в най-малко два сектора на фронта. Те напредват близо до Бахмут, по линията Авдеевка-Донецк и в западната част на Запорожка област, се съобщава в последния доклад на ISW.

Според съобщенията украинците са напреднали южно от Бахмут и Работино. От Киев обявиха, че провеждат активни настъпателни действия близо до Клещеевка ( на 6 км югозападно от Бахмут). В потвърждение на това в социалните мрежи се появи видео, на което се вижда, че украинските части държат под свой контрол централната част на населеното място, като то е под контрола на бригадата „Лют“.

Още: "Господ да ни пази от завръщане на руснаците". Ужасите, за които се разказва

Украинският генерален щаб също така заяви, че силите са постигнали допълнителни успехи на юг и югоизток от Работино. Говорителят на Таврийската група сили полковник Александър Щупун поясни, че украинските сили са напреднали между 300 и 500 метра южно и югоизточно от Работино. Украинският военен медиен център отбеляза, че руските сили все повече изтеглят резерви от дълбочината на руска територия към фронтовата линия в Украйна заради страх от сериозен украински пробив.

Заместник-министърът на отбраната Анна Маляр потвърди, че украинските сили са влезли в Опитне, но боевете в селището продължават. Руски военен блогър твърди, че руските сили контролират Опитне и че битките продължават на север от селището, където украинските сили контролират неопределени позиции. Руското МО пък твърди, че руските сили са отблъснали украинските атаки близо до Авдеевка.

Същевременно руските сили са провели настъпателни операции по линията Купянск-Сватове-Кремена, близо до Бахмут, по линията Авдеевка-Донецк, по граничната зона на Донецка и Запорожка област и в западно Запорожие. Украинският генерален щаб съобщи, че руските части продължават опитите си да пробият украинската отбрана близо до Новоселивске, на 14 км северозападно от Сватово. 

Крим също не бе подминат от бойните действия тази нощ. Украйна извърши ракетна атака по Севастопол в ранните часове днес. Ударен е кораборемонтен завод, като са сериозно повредени дизелово-електрическата подводница "Ростов на Дон" (подводница клас "Кило") и десантния кораб "Минск".

Допълнителни данни сочат двама убити и 26 ранени, всички служители на корабостроителния завод. Цялата информация се потвърждава и от Главното разузнавателно управление на Украйна.

Русия прехвърля нова армейска част в Украйна?

Москва спешно прехвърли новосформираната 25-а армия на фронта в района на Луганск поради липса на резерви. Според британското разузнаване още през август 2023 г. в обявите за набиране на 25-а армия се посочва, че тя ще бъде дислоцирана в Украйна едва от декември 2023 г. Вероятно засилената украинска контраофанзива и тежката ситуация на бойното поле е накарала Москва да ускори тези планове. 

Готви ли се нова частична мобилизация в Русия?

На фона на тази информация, руски вътрешни източници твърдят, че в Кремъл се води спор относно обявяването на нова мобилизация на резервисти. Според данните, към момента няма съгласие по този въпрос и надделява становището, че подобен ход не е необходим.

Още: Русия подготвя втората вълна на мобилизация въпреки опасенията от реакциите сред обществото

Руски канал твърди, че руските официални лица искат да мобилизират между 170 000 до 175 000 резервисти и да преместят есенната наборна дата от 1 октомври на 1 ноември, за да се съобразят с процесите на мобилизация на резервисти, като същевременно провеждат „мобилизация по договор“, за да наемат допълнителни 130 000 служители за договорна служба, използвайки принудителни мерки. Твърди се, че мощна група от „ ястреби- силовици“ също така предлага по-строги мерки за мобилизация на резерва, като например ограничаване на получаването на отсрочки от мобилизация на определени лица, което предизвика големи разногласия с длъжностни лица в руската президентска администрация. За момента от президентската администрация не са съгласни с подобни мерки заради страх от възникването на силно недоволство в страната.

Тези планове, предложения и разногласия не са нови и не показват, че руският президент Владимир Путин в крайна сметка е решил да проведе втора вълна на мобилизация на резерва в близко бъдеще. ISW по-рано отбеляза увеличаване на дискусиите относно подготовката за мобилизация на резерва и спекулациите в навечерието на пролетния наборен цикъл по-рано през 2023 г. Някои руски служители също предложиха по-драматични мерки за мобилизация, които не се случиха. Важно е да се подчертае, че всяка евентуална нова вълна на мобилизация на резерва зависи изцяло от Путин.

Путин отново обвини Украйна, че не иска край на войната

Вчера руският президент за пореден очерта украинската контраофанзива като неуспешно начинание и обвини Украйна, че не желае да преговаря. Това се случи по време на обръщението му на Източния икономически форум. Путин заяви, че украинското контранастъпление не е довело до конкретни резултати и представи много завишени числа на заявените загуби на украински персонал и оборудване. Освен това Путин заяви, че Русия не може да се стреми към прекратяване на военните действия, докато Украйна провежда контраофанзива.

Още: Путин с невероятно заключение: Не можем да спрем войната, защото Украйна си прави контранастъпление (ВИДЕО)

Москва засилва противовъздушната си отбрана

Руските власти са коригирали системите за противовъздушна отбрана около Москва. Това се случва на фона на неотдавнашните удари с дронове срещу града, като вероятно има за цел отчасти да смекчи оплакванията в руското информационно пространство относно неефективността на противовъздушната отбрана около столицата. По данни на Министерството на отбраната на Великобритания, руските власти са преместили системи за противовъздушна отбрана с малък и среден обсег, включително системите Pantsir-S1, на високи позиции около град Москва, за да прехващат дронове.

Още: Румъния вече изгражда бомбоубежища близо до границата с Украйна

Министерството на отбраната на Обединеното кралство отбеляза, че тези корекции вероятно имат за цел да покажат видимо на населението, че руските власти предприемат стъпки за борба с все по-честите удари с дронове в руския тил, особено в Московска област. ISW по-рано съобщи, че руски източници са се оплакали от неспособността на противовъздушната отбрана на Москва да спре подобни удари с дронове, като някои обвиняват директно кмета на Сергей Собянин и неговата администрация.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа