Руски войници: Пращат ни на сигурна смърт, за да върнем загубеното при Бахмут (ВИДЕО)

11635
Руски войници: Пращат ни на сигурна смърт, за да върнем загубеното при Бахмут (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Атакувате и връщате загубените позиции на всяка цена – не ни интересува как. Тази заповед е отправена от руското военно министерство към руските военни части, които се бият при Бахмут. Припомняме, че Русия загуби важни позиции по южния фланг на града – Клещеевка и Андреевка.

Емблематичен видеоклип показва как руски войници от 1442 полк (част от минохвъргачна батальонно-тактическа група – Алтайски регион) говорят, че са им дали заповед да осъществят самоубийствена мисия. "Не отказваме да изпълним дълга си, но ни пращат на сигурна смърт" - това е обобщението на разказа, в който личат оплаквания как войниците разполагат с негодни боеприпаси (не се взривяват, дори не излитат), дори и информация, че един човек се е обесил, защото не е издържал на напрежението. Оплакванията как войниците са на фронта от над година и не им е давана почивка вече са традиционни, но вече се говори, че се хвърлят напред войници, които все пак са получили почивка, без да им бъдат осигурени годни боеприпаси:

ОЩЕ: Руският погром при Клещеевка и Андреевка: Руски офицер си изля душата (ВИДЕО)

В дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) изрично е цитиран и руски военен блогър, който твърди, че руското военно командване заповядало на руските войници да върнат Андреевка без да има точна разузнавателна информация за планиране на операцията, без да има достатъчно артилерийска подкрепа и че с такива "истерични" контраатаки само се губят хора и техника. Отделно, има цитирана публикация от друг руски военен блогър, в която се намеква, че почват да се пестят дронове FVP, с които се нанасят камикадзе-удари, заради липса на пари и в очакване на дарения.

В сутрешната си сводка украинският генщаб за втори пореден ден съобщава за неуспешни руски контраатаки срещу Андреевка. По южния фланг на Бахмут украинците укрепват превзетите позиции и се готвят за ново настъпление. На север е малко по-тихо, там руснаците опитаха да разширят зоната си за контрол при Ягодно, на 1-2 километра северно от Бахмут, но неуспешно.

Оценка на ситуацията при Бахмут

Според сводка в Twitter на британското разузнаване, решението на руското военно командване да прехвърли в западната част на Запорожка област части, дислоцирани в Бахмут, е довело до отслабване на руската защита при Бахмут. Британците посочват, че успешните украински операции по превземането на Клещеевка (6-7 километра юг-югозапад от Бахмут) и Андреевка (10 километра юг-югозапад от Бахмут) приближават украинската армия до това да прекъсне път Т0513 – една от главните логистични линии за снабдяване на Бахмут. Русия обаче все още държи жп линията, минаваща между Клещеевка и пътя, като това е значително защитно препятствие, коментират британците.

Украинците успяха да нанесат пореден точен удар срещу руска военна част – т. нар. Бригада "Хиспаньола", съставена от руски футболни хулигани. Ударът е по казарма в Светлодарск:

ОЩЕ: Нова голяма атака на Украйна в Крим, Русия отвърна (ВИДЕО)

По другите направления на фронта в Украйна

В Запорожка област няма никъде потвърден украински напредък, няма и руски успехи да бъдат върнати вече загубени позиции. Боевете продължават на познатите места – към Токмак, по линията Работино – Новопокроповка – Върбово (10 до 18 километра юг-югоизток от Орехов), както и Приютно – Новодонецко (16-12 километра югозапад-югоизток от Велика Новоселка към Бердянск). Руският военен блогър Семьон Пегов твърди в сутрешния си обзор, че украинските атаки към Норопокроповка и Върбово са с намален интензитет, защото руснаците атакували по фланговете и това принудило украинското командване да мисли повече за укрепване на позиции:

(КАРТА) Излязоха обаче геолокализирани видеокадри, които показват, че украинската армия е прехвърлила тежка военна техника (например бронетранспортьори Stryker) западно от Върбово. Това означава, че се готви по-мащабна атака срещу селището:

През последните два дни имаше украински удари по Мелитопол, Токмак и Полохи. Според украинския кмет на Мелитопол Иван Фьодоров цел са били руски военни обекти. Украинския генщаб казва само, че са нанесени значителни загуби във военна техника и хора в направлението към Мелитопол.

Интересен прочит беше направен при вчерашната украинска атака в Крим, срещу руски военне обект при Верхносадово, на 15 километра североизточно от Севастопол. Украинският център за стратегически комуникации (Стратком) оповести успешна атака срещу команден пост на Руския черноморски флот. А популярният руски телеграм канал "Рибар" даде друга версия – имало атака с 11 Су-24М, изстреляни били 8 крилати ракети Storm Shadow, 5 били свалени, други 3 паднали до Верхносадово.

В Луганска област – линията Сватово – Кремена плюс направлението към Купянск, няма никакви потвърдени промени на позиции. Говорителят на украинското командване "Изток" Иля Йевлаш коментира, че в Луганска област има 110 000 руски войници и целта на руското командване с това огромно число е да привлече колкото може повече украински части, за да спре украинската контраофанзива на юг.

ОЩЕ: Украинците удрят постоянно руснаците: ВИДЕО примери и руски признания

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Тежките боеве с руските войски продължават по цялата фронтова линия

Беларус строи военна база до границата с Украйна: Тук ли ще се съхраняват руските ядрени оръжия?

Украйна си връща на Путин: Взриви петролна база в Луганск, Курск и Белгород са под обстрел (ВИДЕО)

Германия предложи на Канада военно сътрудничество в Далечния север

76-годишен припадна във виенска катедрала, спуснаха го с въжета

Принц Уилям: Кейт се чувства добре (ВИДЕО)

Медведев оправда ядрените учения, заяде се с Камерън

Михаел Рот: Победата на ВМРО-ДПМНЕ е удар срещу евроинтеграцията на РСМ

Германия не подкрепя бойкота срещу Израел на Евровизия

Най-добрите и най-лошите крайбрежни градове за почивка в Испания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа