Руското военно министерство отрече изявленията на Пригожин за превземането на Соледар

10036
Руското военно министерство отрече изявленията на Пригожин за превземането на Соледар
Снимка: Getty Images

Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че боевете за Соледар в Донецка област продължават. С това руското ведомство опроверга по-ранното съобщение на основателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, че градът е превзет от руските сили. 

Според изявлението на говорителя на руското военно министерство Игор Конашенков руските военни са блокирали Соледар от север и юг, в града се сражават десантни отряди, а руските ВВС нанасят удари по опорни пунктове на украинските войски. По думите му украинците са загубили 80 свои военнослужещи, един танк, три бойни бронирани машини и две автомобила - всичко това след като руските сили са поразили, според него, части от 61-ва механизирана и 17-та танкова бригада на Въоръжените сили на Украйна. Съобщението е публикувано и в официалния телеграм канал на руското военно министерство.

телеграм

Източник: Telegram/Минобороны России

Припомняме, че късно снощи Пригожин обяви, че неговите наемници са овладели цялата територия на Соледар. „Още веднъж искам да подчертая, че в щурма на Соледар не са участвали никакви други подразделения освен бойците на ЧВК „Вагнер“, изтъкна Пригожин. ОЩЕ: Пригожин внушава, че Соледар е превзет. Украинците го опровергават (СНИМКИ и ВИДЕО) Впрочем по повод публикуваните като "доказателство" снимки от Пригожин OSINT анализаторът Деф Мон отбеляза, че кадрите вероятно са направени в гипсови пещери във Владимировка, но не и в Соледар.

Съобщението на Пригожин освен от руското военно министерство вече бе опровергано и от представителя на Източната група на Въоръжените сили на Украйна Сергей Череватий.

Припомняме, че руската армия проби отбраната на Соледар по време на обявеното от руския диктатор Владимир Путин "коледно примирие". Градът е важен транспортен възел по пътя за настъпление на руските сили към контролираните от Украйна Краматорск, Славянск, Северск и Торецк. Неговото превземане би затруднило украинските въоръжени сили да поддържат позициите си в североизточната част на Донецка област. 

Соледар е на ръба: Кървавият бой стигна до центъра на града (ВИДЕО)

Свирепи битки с леко стрелково оръжие се развиват в североизточната част на Соледар и в центъра на града, при сградата на общината. Тов...

"Ситуацията с руснаците не се е подобрила спрямо миналата нощ. Искам обаче да ви уверя, че тя е абсолютно под контрол. Всички линии (на отбрана) са запазени и са под контрола на Въоръжените сили на Украйна." Това заяви в доклад от Соледар украински военен, като видеото с думите му е публикувано в един от верифицираните украински профили в Twitter, които следят изкъсо войната в Украйна.

Според разказа, има улични боеве, както и артилерийски обстрел от двете страни. "Няма истерия, няма обкръжения (котли), няма ултиматуми за капитулация и предаване", увери военният. "Не вярвайте на тролските ферми в социалните мрежи", добави той.

"Ситуацията в Соледар е такава, че буквално сграда по сграда минава ту в руски, ту в наши ръце. Много е студено, това пречи и сковава ръцете и краката. Нестихващи атаки и контратаки. Соледар се държи", добавя друг украински военен в отделно видео.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В руските училища отпадат книгите за сталинските репресии, с какво ги заменят?

Зеленски: Русия унищожи почти всичките ни ТЕЦ, очакваме атаки и по АЕЦ

Десетки арестувани по целия свят: Полицията разби голям сайт за онлайн измами

Готвели военен саботаж от името на Русия: Германия арестува двама мъже

Щетите по руската военна база в Джанкой: Украинското разузнаване с данни (ВИДЕО)

Буданов: Това е планът ни оттук нататък

Ракети и дронове засипаха Русия, взривове в Украйна след руска атака

Русия е много опасна, но помощта за Украйна остава предимно на думи (ВИДЕО)

Беларус също реши да тръгне по пътя на войната: Излиза от ключов договор

Популярна обида срещу Путин ехти в Грузия заради закон по руски модел (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com