Пригожин внушава, че Соледар е превзет. Украинците го опровергават (СНИМКИ и ВИДЕО)

7987
Пригожин внушава, че Соледар е превзет. Украинците го опровергават (СНИМКИ и ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Кой контролира Соледар – най-важната точка на север от Бахмут, която, ако бъде превзета от руснаците, ще им позволи ефективно да обкръжат Бахмут и да го пречупят? Информационната война относно ситуацията в Соледар вече се разгаря така, както горят кървавите боеве в самия град.

Тон късно снощи даде създателят на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин, който в един от каналите си в Телеграм публикува следното: "Подразделения на ЧВК Вагнер взеха под контрол цялата територия на Соледар. В центъра на града е затворен котел, в който текат градски боеве. Ще съобщим за количеството на пленените (украинци) утре (11.01.23). Още веднъж подчертавам, че в щурма на Соледар участват само подразделения на ЧВК Вагнер, никой друг". Как хем всичко е под контрол, хем в центъра на града вървят боеве, е друг въпрос. Пригожин публикува и снимка, уж направена в солните мини на Соледар.

Още преди това в руски канали в Телеграм се появиха данни, внушаващи, че в Соледар всичко е приключило с успех на руснаците. Един от каналите публикува карта, на която Соледар е стегнат в обръч и че е превзет рудник 4 от солните мини там.

Отделно се разпространява и видео на двама бойци на ЧВК Вагнер, които говорят пред сградата на общината в Соледар. Само че дори на това видео се чува стрелбата, като и двамата въртят нервно очи, а единият войник (вдясно) се присви при един от изстрелите, което явно показва, че ситуацията изобщо не е под контрола на "бесните кучета" на Пригожин.

От украинска страна веднага реагираха, като направиха съпоставка между солните мини на Соледар и снимката на Пригожин. Телеграм украинският канал "Оперативни новини" е категоричен: 1) "солни" мини на Пригожин; 2) солни мини, явно твърдейки, че Пригожин прави постановка. Друг профил в Twitter също прави съпоставка и заключва, че Пригожин и войници на ЧВК Вагнер са се снимали в пещери при Владимировка, Донецка област. А украинският журналист Юри Бутусов, който е в Соледар и отразява случващото се, също предупреди в профилите си в социалните мрежи: "Руските канали разпространяват дезинформация за ситуацията на фронта".

Зам.-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр също коментира ситуацията в Соледар. Тя предупреди, че руснаците не обръщат внимание на огромните жертви, които дават и продължават с щурма на Соледар. "Подстъпите към нашите позиции са осеяни с трупове на враговете. Нашите бойци храбро удържат защитата", добавя тя.

В сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия ситуацията в Соледар не е коментирана.

Още вчера, от Държавния департамент на САЩ коментираха, че "голяма част от Соледар" е в руски ръце, но и че украинците още са в града и се защитават успешно. Британското разузнаване също вчера посочи в профила си в Twitter, че "най-вероятно" руснаците контролират по-голямата част от Соледар, само че с уточнението, че под града има 200 километра тунели, заради солните мини, поради които изобщо е създаден градът. Именно тези мини са много важни от военно естество - "вероятно и двете страни (и руснаци, и украинци) се опасяват, че през мините може да бъдат нападнати в тил".

В дневния си обзор на войната в Украйна, американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) посочва изрично, че руснаците не са овладели изцяло Соледар. От ISW коментират, че градският бой създава много динамична среда и постоянно има промяна на владеенето на различни части от града, като ситуацията е бой "улица за улица, квартал за квартал". Дори Соледар да бъде превзет, това не значи, че Бахмут ще бъде обкръжен – не Соледар, а движението по две магистрали на запад от него - T0513 Северск-Бахмут и E40 Славянск-Бахмут, трябва да бъде овладяно от руснаците, за да бъде "задушен" Бахмут, гласи американската оценка.

Извън горещата битка в Соледар и като цяло статичното положение в Бахмут, където също се водят свирепи боеве, но без видима голяма промяна на позициите, украинците тихомълком заемат по-добри позиции по линията Сватово – Кремена в Луганска област. Според Украинския център за отбранителни системи вече е превзето село Пидкуйчанск, на 8 километра северозападно от Сватово. Стелмаховка и Площанка продължават да са арена на стълкновения, като изглежда при Площанка руснаците лека-полека губят удобни позиции, защото популярният руски телеграм канал "Рибар" говори как руснаците нападнали украинска позиция в западната част на Площанка тоест все по-близо до Кремена. При Диброва, на 5 километра юг-югозапад от Кремена също се прехвърлят повече руски части, според "Рибар".

ОЩЕ: Соледар е на ръба: Кървавият бой стигна до центъра на града (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руската заплаха за Харков: Новини. Русия мести военни самолети заради оръжието от САЩ

Украинска атака с дронове: Пламна рафинерия на "Роснефт" в Рязан (ВИДЕО)

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Учени: Не давайте смартфон на децата си преди 13-годишна възраст

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа