Руското военно министерство с нов фейк, че украинците ще предизвикат чумна епидемия в Одеса

6730
Руското военно министерство с нов фейк, че украинците ще предизвикат чумна епидемия в Одеса
Снимка: iStock/Guliver

Руските окупатори разпространяват фалшивата новина, че украинската противовъздушна отбрана в Одеса се е разположила на мястото на масов гроб на хора, починали от чума през XIX век. Това съобщи прессекретарят на началника на Одеската областна военна администрация Сергей Братчук.

По думите му опитвайки се да подкопае имиджа на Украйна пред света, Русия разпространява все по-безсмислени фалшификати. Пореден такъв е сегашното твърдение за подготвяна биологична провокация от страна на Одеската областна армия.  

По-конкретно, Министерството на отбраната на Руската федерация обяви, че въоръжените сили на Украйна възнамеряват да разположат комплекс за противовъздушна отбрана в гъсто населен район на Одеса, където и се намира "гробището на жертвите на чума“.

Сергей Братчук предупреждава, че според твърденията на руснаците в случай на руски удар по този обект украинската страна възнамерява да разпространи информация в медиите, че е възникнала биологична опасност по вина на руските военни. В същото време руското министерство на отбраната твърди и че в случай на руски удар по този обект ще пострадат стотици мирни жители на Одеса, но вина за това ще носи Украйна.

Братчук подчертава, че това е част от информационно-психологическата операция на Русия, предназначена да ескалира паника сред украинците, както и да окаже натиск върху световната общност да намали подкрепата си за Украйна. 

Друга цел, която Русия преследва, е да си осигури по този начин „информационно алиби, за да използва оръжия за масово унищожение в Украйна“, отбелязва още Братчук.

Той вече предупреди по-рано, че Русия разпространява и фалшификат за открито огнище на холера в Одеса и Николаев като целта му е да се отвлече вниманието от холерата, която е на път да избухне всеки момент в окупирания Мариупол. Както писахме нееднократно в Мариупол не е възстановено водоснабдяването, не е поправена и разрушената канализация на града, а пречиствателната станция не работи, за да бъдат взети проби от водата. За вода мариуполци чакат на дълги опашки като са принудени да си наливат от водоноски на няколко места в града. Хората се оплакват от стомашни проблеми заради лошото качество на водата, а лекарства в града липсват.

Че Русия провежда активна дезинформация покрай войната в Украйна говорят редица разобличения. Например, руската държавна медия РИА Новости публикува фалшиви „секретни документи“ на полк „Азов“, че уж им е наредено да използват жилищните сгради като огневи позиции, но се издаде чрез смешен гаф. Руското министерство на отбраната също така бе хванато наскоро в лъжа, че представя кадри от военно учение, провело се в Русия, за видео, което уж е снимано на бойното поле в Украйна.

Фейк: Защо американският адмирал Ерик Олсън не е пленен в "Азовстал"

В социалните мрежи се разпространява информация, че американският адмирал Ерик Олсън се е предал в завода "Азовстал". Според твърденият...

Интересен бе случаят и с американския адмирал Ерик Олсън, за който руски и проруски канали писаха, че е пленен в завода "Азовстал", но всъщност през цялото време показваха снимка на украински военен, предал се на 300 км от въпросния завод при това цял месец по-рано. В други публикации се твърдеше и че съпругата на командира на полк "Азов" е снимана с нацисткия поздрав, но тази фалшификация също бе разобличена.

Освен това излязоха сведения и че се раздават на украинските военнопленници фалшиви вестници, в които се твърди, че въоръжените сили на Украйна търпят поражение и че страната е напълно превзета от руската армия. Целта е те да бъдат принудени да клеветят себе си и лицата, с които са служили, както и да подписват различни документи и удостоверения.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Двама задържани в Полша за пребития с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com