С намек за "българския Южен поток": ЕК иска да проверява всеки енергиен договор

3259
С намек за "българския Южен поток": ЕК иска да проверява всеки енергиен договор

Всяка страна-членка на ЕС ще трябва да уведомява Европейската комисия за всеки договор, касаещ сектор „Енергетика”, който сключва с държава извън ЕС. Това е едно от предложенията на ЕК за реформа в европейската енергетика.

Предложението означава, че ЕК предварително ще проверява съвместимостта на всеки договор с правото на ЕС. Чрез тази предварителна оценка е възможно да се проверява спазването на правилата в областта на конкуренцията и законодателството относно вътрешния енергиен пазар преди споразуменията да бъдат договорени, подписани и подпечатани. Държавите-членки ще трябва изцяло да вземат предвид становището на Комисията преди да подпишат дадено споразумение.

Европа ще бъде разделена на зони, в които държавите ще обменят газ при кризи

Европейската комисия смята да задължи страните-членки при кризисни ситуации да делят газовите си запаси със съседни държави. Това е едн...

Припомняме, че през последните години България стана основен повод за политически маневри точно с енергиен проект – „Южен поток”. По времето на правителството на Пламен Орешарски имаше обвинения към БСП, че с въвеждане на термина „морски газопровод” в нашето законодателство се цели да се заобиколи еврозаконодателството. Според Реформаторския блок това е щяло да създаде неравнопоставеност при достъпа до „Южен поток” – недопустимо съгласно Третия либерализационен пакет на ЕС.

Освен скандала с „Южен поток”, ЕК все още води разследване за монопол на „Газпром” на пазара в Централна и Източна Европа. Отделно има фокус върху България – заради високите цени. Официално публично никога не са били ясни параметрите на цените за доставка на газ от Русия за България, но според руска класация България купува третия най-скъп газ като покупателна способност от общо 34 държави, на които Русия доставя „синьо гориво”.

Пакетът с мерки на ЕК съдържа още широк набор от мерки за повишаване на устойчивостта на ЕС при нарушаване на доставките на газ. Тези мерки включват намаляване на търсенето на енергия, повишаване на производството на енергия в Европа (включително от възобновяеми енергийни източници), по-нататъшно разработване на добре функциониращ и напълно интегриран вътрешен енергиен пазар, както и диверсификация на енергийните източници, доставчици и маршрути.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа