С новите закони авторитаризмът се завърна в Украйна, казва протестираща

14391
С новите закони авторитаризмът се завърна в Украйна, казва протестираща
Снимка: Getty Images/Guliver

Общо 119 полицаи са пострадали при втората нощ на сериозни сблъсъци в Киев, като 80 от тях са приети в болница, съобщи украинското вътрешно министерство.

Пострадалите са са диагностицирани със закрити черепно-мозъчни травми, счупвания, изгаряния, прорезни наранявания и отравяне с неизвестни вещества.

Украинската прокуратура: Сблъсъците са престъпление против държавата

Украинската генерална прокуратура призова протестиращите да прекратят сблъсъците със силите на реда, като заяви, че това е "престъпле...

Ще се стигне ли до гражданска война в Украйна и каква е ситуацията там? На тези въпроси известен отговор даде Олена Коцева, председател на сдруженията на украинските организации в България в сутрешния блок на Нова телевизия.

Коцева сподели, че тази нощ е била по-спокойна спрямо миналата. Вече има организация, която осигурява превозването на протестиращите на ключови места в украинската столица. Данните на опозицията са, че около 200 протестиращи са пострадали в боевете с полицията.

Олена Коцева определи използването на водни оръдия по минусови температури като „издевателство”. Имало е случаи на хора, които са изкарвани извън домовете си, поливани са на голо с вода и полицията ги е карала да бягат, за да стрелят с гумени куршуми по тях.

Авторитарните закони срещу протестите

Украинската прокуратура: Сблъсъците са престъпление против държавата

Украинската генерална прокуратура призова протестиращите да прекратят сблъсъците със силите на реда, като заяви, че това е "престъпле...

Председателят на сдруженията на украинските организации в България посочи и някои от приетите в четвъртък (16 януари). Закон 38-79, който вече беше подписан от Янукович и публикуван във вестника на украинския парламент – текст в него гласи, че за движение в колона на повече от пет моторни превозни средства се отнемат книжките и самите МПС за две години. Това е текст директно срещу протестиращите, защото практиката е за „Евромайдан” те сами да си организират транспорт, коментира Коцева.

Ето и някои от другите текстове - за работа в информационни медии, които не са държавни, може да се наложи глоба и конфискуване на оборудване. Ако напишеш в Интернет, че си бил пребит, но нямаш лиценз за държавна информационна агенция, то те осъждат на затвор. Аз сега коментирам пред вас, но ако нямах българско гражданство, в Киев щяха да ме осъдят по този закон, добави Коцева. За участие в митинг с каска, за да не пострадаш от палките на „Беркут” или с фирмено облекло – 10 дена арест. Затова сега протестиращите слагат тенджери на главите си, защото ги няма изрично записани в закона, каза Коцева. Издигане на палатков лагер и звукова уредба – 15 дена арест. За скандиране срещу правителството може да влезеш до три години в затвора. А най-страшното е, че могат да те осъдят ефективно задочно, т.е. дори да не си в съдебната зала. Всичко това показва как авторитаризмът се завръща в Украйна, обясни председателят на сдруженията на украинските организации в България.

Вярвам, че след тези закони украинският народ ще се вдигне на протест. Тези закони са създадени, за да всяват страх, завърши Олена Коцева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа