Салвини: Западът трябва да преосмисли санкциите срещу Русия

4840
Салвини: Западът трябва да преосмисли санкциите срещу Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Западните санкции срещу Русия не работят и всъщност вредят на Италия. Такова мнение изказа смята Матео Салвини, лидер на италианската крайнодясна партия "Лига", който предложи съюзническите държави да преразгледат подхода си, предаде БГНЕС.

Говорейки на конференция на политическите лидери на партията на езерото Комо, Салвини заяви, че санкциите, предназначени да накажат Москва заради инвазията ѝ в Украйна, всъщност са помогнали на Русия, което е довело до излишък в износа от 140 млрд. долара през годината, приключваща през юли 2022 г. "Трябва ли да защитаваме Украйна? Да", каза Салвини. "Но не бих искал санкциите да вредят повече на тези, които ги налагат, отколкото на тези, които са засегнати от тях", добави той.

Няма единство в ЕС по въпроса за ограничаване на пътуванията на руски граждани в Европа

Чехия, която е ротационен председател на ЕС, се сблъска със силна съпротива от страна на някои страни-членки по въпроса за мерките за о...

Забележките на Салвини идват само няколко седмици преди италианците да се отправят към урните на 25 септември на национални избори, на които се очаква дясната коалиция, включваща Лигата, да спечели. Поради това коментарите му биха могли да предизвикат опасения относно решимостта на бъдещото правителство срещу Русия сред други политици от ЕС, особено като се има предвид, че един от съюзниците на Салвини в коалицията, лидерът на "Братя на Италия" Джорджия Мелони, обеща да застане твърдо до НАТО по отношение на строгите мерки срещу Москва.

Салвини заяви, че Лигата е подкрепила мерки за подпомагане на Украйна както на национално ниво, така и на ниво ЕС и той няма да скъса със западните съюзници, ако те продължат да налагат санкции, но също така призова другите лидери да преосмислят тактиката си. "Ако влезем в правителството, ще променим ли съюзите? Не. оставаме дълбоко, гордо и твърдо вкоренени в свободния и демократичен Запад, който се противопоставя на войната и агресията", заяви Салвини. "Но ако приемем инструмент, който да навреди на агресора, и след седем месеца война той не е пострадал, поне обмислянето на промяна ми се струва основателно", категоричен бе той.

Според него е необходим европейски отговор за успокояване на цените на енергията, в противен случай може да бъдат загубени хиляди работни места. "Със сигурност се нуждаем от европейски щит, както по време на COVID-пандемията", каза Салвини.

Лидерът на Лигата направи поредица от подобни коментари през последните дни, като изрази съмнения относно ефикасността на санкциите, а критиците му твърдят, че той повтаря популярна опорна точка, използвана от руското правителство.

Потъналата яхта за 50 млн. долара се оказа собственост на руски олигарх (ВИДЕО)

Край бреговете на Италия потъна 40-метрова яхта, чийто  собственик е съдружникът в Kuzbassrazrezugol Генадий Айвазян, съобщава "Ро...

Външният министър Луиджи ди Майо от конкурентната партия "Заедно за бъдещето" заяви, че Салвини се противопоставя на санкциите, за да "направи услуга на [Владимир] Путин", и заяви, че коментарите му показват, че Салвини и съюзниците му са разделени по темата. "Въпросът за санкциите е много ясен сред италианската десница" каза Ди Майо заяви пред Rai TV Mezz'Ora.

Енрико Лета, лидер на лявоцентристката Демократическа партия, също обвини Салвини в Twitter в събота, че върши работата на Путин, позовавайки се на видеоклип, в който Салвини твърди, че санкциите вредят повече на Италия, отколкото на Русия. "Не мисля, че Путин би могъл да го каже по-добре", заяви Лета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

Задължителната казарма се връща в Румъния

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа