"Схемаджията на ЕС": Близък до Макрон опитва да изчегърта Фон дер Лайен от ЕК

5081
"Схемаджията на ЕС": Близък до Макрон опитва да изчегърта Фон дер Лайен от ЕК
Снимка: Getty Images

Когато Тиери Бретон за първи път лансира идеята да стане председател на Европейската комисия, дори самият той не изглеждаше да приема идеята много сериозно.

"Може би ще мога да обмисля нова задача от план Б", отговори с усмивка комисарят по вътрешния пазар, попитан от Politico дали иска най-високия пост. Но с наближаването на изборите за Европейски парламент, "План Б" на Бретон да поеме ръководството на изпълнителната власт на ЕС става все по-реален, пишат в свой анализ от изданието

Бивш министър и главен изпълнителен директор на технологичния сектор, който беше вторият избор на Франция за европейски комисар, Бретон натрупа огромно количество власт в "Берлемон", където седят комисарите, оставяйки свое влияние върху всичко - от COVID ваксини до артилерийски снаряди за Украйна, та чак до прилагане на цифровите правила на ЕС. Неговата работа - надзорът на свещения единен пазар на 27-те държави-членки на ЕС - е един от най-критичните постове в Брюксел, а предишните обитатели на поста включваха бившия италиански премиер Марио Монти и френския консервативен политик от тежка категория Мишел Барние.

Още: Фон дер Лайен е най-влиятелната жена в Европа, а не може да задържи екипа си

Сега Бретон изглежда готов да придобие още по-голямо влияние, тъй като основният му съперник в Комисията, икономически по-либералният датчанин Маргрете Вестагер, гледа към нова роля начело на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Въпреки че силата му в Комисията не е гаранция, че ще стане неин лидер, той ще се нуждае от подкрепата на всички европейски лидери, както и потвърждението на европарламента - Бретон прави всичко възможно, за да изглежда неизбежен през следващите пет години, според многобройни служители на Комисията и политически помощници, които са разговаряли с Politico.

И докато Фон дер Лайен остава най-правдоподобният отговор на "План А" за оглавяване на изпълнителната власт на ЕС след изборите през 2024 г., нарастващата несигурност около нейните намерения означава отваряне на полето за други претенденти - включително Бретон.

"Очевидно е, че Бретон иска тази работа", каза високопоставен политически помощник. "Всъщност това става все по-очевидно с всеки изминал ден."

Още: Telegraph: Байдън предлага Урсула фон дер Лайен за генерален секретар на НАТО

Перспективата Бретон да бъде председател на Комисията със сигурност ще бъде изнервяща за по-малките страни от ЕС, които се страхуват, че той може да бъде агент на Франция. Това може да предизвика безпокойство и във Вашингтон, тъй като Бретон представя далеч по-малко трансатлантически профил от Фон дер Лайен и е заел твърди позиции срещу Big Tech, наричайки себе си дигиталния "изпълнител" на Европа.

Дори ако Бретон не заеме най-високия пост, различните служители на Комисията и политически помощници заявяват, че той все още може да се стреми към свръхнатоварена роля като заместник-председател на Комисията през следващия мандат, наблюдавайки прилагането на технологичните правила на блока. Сред тях са Законът за цифровите услуги, който обхваща онлайн съдържанието и Закона за цифровите пазари, който се стреми да насърчи лоялната конкуренция в цифровото пространство.

Запитан дали Бретон ще остане в Комисията за още един мандат, говорител на кабинета му отказа коментар пред изданието.

В Комисията Бретон успя да култивира имиджа на аутсайдер: бивш главен изпълнителен директор на технологичния сектор, който е щастлив да стъпва по тънък лед и не се страхува публично да критикува шефовете на Big Tech като Илон Мъск. Но Бретон, който беше финансов министър в продължение на две години при френския бивш президент Жак Ширак, също е политически играч, умел в работата зад кулисите – както демонстрира по време на неотдавнашната полемика относно назначаването на американския икономист Скот Мортън на влиятелната позиция в ЕК. Поставянето на американски икономист – без значение колко добре квалифициран – а не европеец на такава видна позиция беше нон сенс за Франция, особено като се има предвид предишната й работа с американските големи технологии.

Докато френският президент Еманюел Макрон и трима от неговите министри водеха публичното обвинение срещу Скот Мортън, кабинетът на Бретон изигра важна роля за обединяването на колегите комисари да подпишат писмо, противопоставящо се на това назначение.

"Те (бел.ред. офисът на Бретон) се обаждаха във всички офиси, опитвайки се да накарат хората да подпишат", каза един от служителите на Комисията.

Този ход не само помогна да се наклони балансът срещу Скот Мортън - такова публично оспорване на решение, одобрено от председателя на Комисията, е изключително рядко - но също така сложи край на дългогодишното съперничество между Бретон и Вестагер, който насилствено защити наемането по време на изслушване в парламента.

"Бретон имаше шанс да вбеси Вестагер и това не е нещо, което той би пропуснал", каза друг служител на Комисията пред Politico. "Вероятно има вторични ползи, тъй като той не крие намеренията си да поеме председателството на Комисията".

Още: Тиери Бретон за кризата във Великобритания: Брекзит е "катастрофа"

По пътя Бретон не се отклони от позиции, които в някои случаи изглеждаха в противоречие с кабинета на Фон дер Лайен. Например, той е писал статии с комисаря по икономиката Паоло Джентилони по икономически въпроси, които изглежда противоречат на мнението на президента. Те включваха призив за съвместно заемане по време на COVID кризата, а напоследък и за подкрепени от ЕС финансови мерки за справяне с енергийната криза. Подобно открито противоречие на президента от комисар е рядкост и показва, че Бретон чувства, че има притегателната сила избирателно да заема такива смели позиции, без да се страхува от последствия.

"Той има доминираща личност, това е сигурно, и говори на срещи в колежа. Но той наистина върши нещата", каза четвърти служител на Комисията.

Стига толкова Франция, моля

Основателни са опасенията, че чрез Бретон Париж става твърде влиятелен и тласка ЕС към политики в сферата на отбраната и в полза на големите френски предприятия, подкрепяни от държавата.

"Да, той се опитва да укрепи индустриалния сектор на Европа, но е очевидно, че Франция ще бъде основен бенефициент от това", добави друг служител на Комисията пред изданието.

Въпреки че Бретон твърди, че е напълно независим от Париж, критици предупреждават, че Франция би била твърде силна, ако Бретон си осигури такава мощна позиция. Французойката Кристин Лагард вече отговаря за Европейската централна банка – и ще продължи да бъде такава през следващите три години.

Нещо повече, Бретон ще трябва да преодолее факта, че неговата политическа партия "Обнови Европа" едва ли ще спечели най-много гласове на предстоящите избори за Европейски парламент. Анкета на "Политико" прогнозира трето място. "Няма начин французин да заеме най-високия пост", каза служител на Комисията. "Макрон знае това.“

Но миналата седмица Бретон се обърна към трите най-големи политически групи в Европейския парламент. С пост в Twitter той написа: "Размишляваме върху първите 4 години и подготвяме успеха на последната година от мандата с подкрепата на съответните ни политически семейства – Renew, EPP, S&D", се казва в публикацията.

Просто така се случва, че той вероятно ще се нуждае от подкрепата и на трите партийни групи - собствената си "Обнови Европа", левоцентристките социалисти и десноцентристката Европейска народна партия - за да стане председател на план Б на ЕС, заръшва анализа си изданието Politico.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com