Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Швеция планира 7 млрд. долара военна помощ за Украйна през 2024-2026 г.

22 май 2024, 13:14 часа • 1921 прочитания

Шведското правителство се споразумя със своята подкрепяща партия рамка за допълнителна военна подкрепа за Украйна на обща стойност 75 млрд. крони (7,01 млрд. долара) за три години, предава Reuters.

„За да засилят шведската подкрепа за Украйна и да увеличат дългосрочната перспектива, правителството и Шведските демократи се споразумяха да въведат рамка за военна подкрепа за Украйна за през 2024-2026 г.“, се казва в изявление.

75 млрд. крони ще бъдат разделени поравно за трите години. Включително предложеното допълнение, общата планирана военна и друга подкрепа на Швеция за Украйна ще възлиза на над 100 млрд. крони, гласи съобщението.

ОЩЕ: Швеция отпуска близо 30 млн. евро за отбранителните способности на Украйна

В него се казва, че военната подкрепа съгласно новата рамка може да включва дарения на отбранително оборудване, финансови вноски и финансова подкрепа за купуване на отбранително оборудване.

Снимка: iStock

„Рамката би могла да натовари публичните финанси за няколко години и дори след 2026 г.“, се отбелязва още в него.

ОЩЕ: Путин тръгна да променя границите с членки на НАТО в Балтийско море, Швеция се уплаши за свой остров

Междувременно главнокомандващият на шведските въоръжени сили Микаел Бюден смята, че Владимир Путин иска да получи контрол над шведския остров Готланд.

Миналата седмица министърът на отбраната Пол Джонсън заяви, че Швеция може да обмисли изпращането на военни в Украйна, ако страните членки на НАТО се споразумеят по въпроса. Засега обаче държавата няма такива намерения.

На 9 май правителството на Швеция инструктира въоръжените сили на страната да преведат още 28 млн. евро в подкрепа на украинските отбранителни сили, с цел укрепване на защитата чрез дронове, разминиране и подсилване на флота.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес