Швейцарците масово отхвърлиха гарантирания доход дори и без работа

1962
Швейцарците масово отхвърлиха гарантирания доход дори и без работа
Снимка: Getty Images/Guliver

Предложението за въвеждане на безусловен основен доход в Швейцария изглежда е претърпяло огромно поражение на днешния референдум, предаде ДПА.

Според прогнозните резултати на института gfs.bern 78 процента от гласоподавателите са се обявили против него, докато 22 процента са го подкрепили.

Днес, 5 юни, швейцарците трябваше да се изкажат "за" или "против" предложението въвеждането на безусловен основен доход от 2500 швейцарски франка (2450 долара) месечно за възрастен, включително чужденец, живеещ редовно от пет години в страната, както и 625 франка за децата под 18 години.

Според поддръжниците на предложението въвеждането на безусловен основен доход би подкрепило човешкото достойнство и обществените услуги. Противниците, сред които и правителството, смятат, че това ще струва прекалено скъпо и ще отслаби икономиката.

Швейцарците решават дали да въведат безусловен месечен доход

Днес, 5 юни, в Швейцария ще се проведе общонационален референдум за въвеждане на „безусловен основен доход - гарантирани и редовн...

Ако размерът на сумата бъде 2500 франка за възрастни и 625 за деца, то за изплащането на безусловния базов месечен доход ще бъдат необходими около 200 милиарда франка годишно. При това според авторите на инициативата 70 милиарда могат да се вземат от сегашните социални и пенсионни държавни фондове, а останалите средства могат да дойдат от приходи от икономическа дейност.

Сега брутният вътрешен продукт (БВП) на Швейцария е 600 милиарда франка, пише Медиапул.

За повечето швейцарци обаче, които благоговеят стойността на труда, е напълно немислимо да се получават пари без нещо в замяна, отбелязва АФП. Агенцията припомня, че през 2012 година те отказаха платеният им отпуск да бъде увеличен от 4 на 6 седмици, боейки се това да не навреди на конкурентоспособността на икономиката им.

Изборните секции бяха затворени днес на обяд местно време (10 часа по Гринуич) и окончателните резултати ще станат известни довечера.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа