Сили на НАТО в Украйна: Не нарушава международните правила, смята чешкият президент

2107
Сили на НАТО в Украйна: Не нарушава международните правила, смята чешкият президент
Снимка: president.gov.ua

Войските на НАТО могат да извършват дейности по поддръжка директно на украинска територия, тъй като това няма да наруши никакви международни правила. Това заяви чешкият президент Петър Павел в интервю за обществената Чешка телевизия.

Коментарите на Павел дойдоха само няколко дни след срещата му с френския президент Еманюел Макрон, който наскоро повдигна темата за изпращане на западни войски в Украйна в бъдеще.

Още: Макрон обяви сценария, при който Франция ще се намеси с военни в Украйна

Петър Павел обясни каква точно е идеята за войски в Украйна

Според Павел трябва да има ясно разграничение между разполагането на бойни части и евентуалното включване на войски в някои дейности по "подкрепа", с които НАТО вече има опит.

"Не бива да се забравя, че след анексирането на Крим и окупирането на част от Донбас, което по същество беше агресия, макар и в много по-малък мащаб от днешния, на украинска територия действаше тренировъчна мисия на НАТО, която в даден етап включваше повече от 15 държави и наброяваше около 1000 души", припомни чешкият президент, който е бивш ръководител на Военния комитет на НАТО.

"От гледна точка на международното право и Устава на ООН - нищо не би попречило на войските на държавите членки на НАТО, както и на цивилни граждани например, да помагат в работата в Украйна", подчерта Павел, цитиран от Euractiv.

Още: Войници на НАТО са в Украйна, благодаря на рискуващите: Говори полският външен министър (ВИДЕО)

Войски на НАТО в Украйна? Чешкият президент не е "против"

Запитан дали би подкрепил участието на войски на НАТО в пряка подкрепа на Украйна на нейна територия, Павел не отговори отрицателно.

"Със сигурност не бих отхвърлил дебат по този въпрос. Ако успеем да се споразумеем със съюзниците, че например вместо да обучаваме украински войници на територията на държавите членки на НАТО и да транспортираме хиляди войници, да речем, в Полша или Чехия, много по-разумно би било да транспортираме няколко десетки инструктори на украинска територия и да обучаваме украински войници там", каза той.

Още: 800 000 снаряда тръгват за Украйна, но Русия произвежда в пъти повече от САЩ и Европа

Снимка: Генерален щаб на украинската армия

Павел също така припомни, че след началото на руската инвазия в Украйна Москва заяви, че всеки, който оказва каквато и да е помощ на Киев, ще бъде легитимна мишена. "Днес ние не само снабдяваме Украйна с леко стрелково оръжие, снабдяваме я с танкове, скоро може да я снабдим със самолети, снабдяваме я с крилати ракети със среден обсег и въпреки това не е имало нападение на територията на НАТО. Русия знае много добре, че това би било нарушение на закона от много по-голям калибър от това, което прави сега", каза Павел.

Още: Путин да го е страх, не нас: Франция развива идеята за войници на НАТО в Украйна

Според него западните съюзници трябва да имат смелостта да защитават дейността си по законен начин, "защото да помагаш за обучението и поддръжката на техника в суверенна държава, не е участие в битка", обясни той. Павел направи подобни коментари след срещата си с Макрон преди седмица, на 5 март.

На пресконференция двамата лидери обсъдиха необходимостта да се намерят всички възможни начини за подпомагане на Украйна, като Павел посочи обучението на украинските войски на място като една от възможностите. "Дори и да има тренировъчна мисия на нейна (украинска - бел. ред.) територия, това не е нарушение на нито едно международно правило", каза чешкият президент.

Още: Полският външен министър: Изпращането на войски на НАТО в Украйна не е немислимо

"И от нас зависи каква форма на помощ ще изберем да предоставим на Украйна, стига да останем в рамките на тази граница на невоенно участие", заяви Павел. Това го прави един от малкото европейски политици, които подкрепят обсъждането на Макрон за изпращане на войски в Украйна.

Няколко лидери на ЕС отхвърлиха коментарите на Макрон за изпращане на западни войски в нападнатата от Русия страна. Последно това стори италианският военен министър Гуидо Крозето.

Още: Война с НАТО: Козовете на Русия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com