Скандинавските страни разширяват военното сътрудничество заради Русия

7881
Скандинавските страни разширяват военното сътрудничество заради Русия
Снимка: Gettyimages

Министери на пет скандинавски страни, включително неутралните Швеция и Финландия, публикуваха в норвежкия вестник Aftenposten програмна статия за разширяване на военното сътрудничество на фона на руските военни учения в региона и руската програма за превъоръжаване.

Съвместната декларация е подписана от министрите на отбраната на държавите членки на НАТО Норвегия и Дания и министъра на външните работи на Исландия (тази страна няма министерство на отбраната), както и министрите на отбраната на неутралните Финландия и Швеция. В нея се посочва, че Русия налива огромни икономически средства във военния си потенциал, нейни военни действат предизвикателно около техните граници, имало е няколко инцидента по границите на балтийските държави. Петимата министри също посочват руската агресия срещу Украйна, която, според тях, е предизвикателство за европейската сигурност и влошава ситуацията в региона.

САЩ пращат посланика си на парада на 9 май в Москва

Посланикът на САЩ в Русия Джон Тефт ще представлява Съединените щати по време на честването на 70-ата годишнина от победата над фашистк...

Северните страни отговарят на това положение със задълбочаване на сътрудничеството, посочват министрите. Предполага се, че става въпрос за съвместни учения, сътрудничество в областта на отбранителната промишленост, обмен на разузнавателна информация и съвместна обработка на електронни данни.

Представители на САЩ, ЕС и Украйна твърдят, че Русия се намесва във вътрешните работи на Украйна и е страна по конфликта в Донбас. Москва многократно е отбелязвала, че няма участие в събитията в източната част на Украйна и е заинтересована тази страна да преодолее политическата и икономическа криза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа