След размирици в Щутгарт: Вестник с обиди към полицията, вътрешният министър подава жалба срещу медията

3270
След размирици в Щутгарт: Вестник с обиди към полицията, вътрешният министър подава жалба срещу медията
Снимка: Getty images/Guliver

Вътрешният министър на Германия Хорст Зеехофер обеща да подаде жалба срещу вестник Tages-Anzeiger заради статията "Всички ченгета са неподготвени професионално". Министърът смята, че несдържаността в изказа води до несдържаност в постъпкитe, както се вижда при бунтовете в Щутгарт.

Ранени полицаи и разбити магазини в Щутгарт

Стотици хора участваха в безредици в центъра на Германия, в Щутгарт, в ранните неделни часове, хвърляйки камъни и бутилки по полицията ...

Върху него обаче се стовари лавина от критики за заплахи по адрес на вестника.

"Министърът на вътрешните работи, подавайки заявление срещу журналистка, прилича на Орбан или Качински. Това е атака срещу свободата на словото, независимо от това дали човек счита мнението, изразено в статията, за добро или лошо", пише в блога си в Twitter председателят на партията на Зелените Михаел Келнер, правейки аналогия с унгарския премиер и ръководителя на полската политическа партия, които са обвинени в липса на либерализъм, пише Дойче Веле.

Членът на Бундестага от партията на Зелените Константин фон Ноц заяви, че се отнася с разбиране към критиките във връзка със статията  но подчерта, че „Зеехофер преминава границите“.

Неговата колежка Ренате Кюнаст нарече действията на Зеехофер чудовищни и добави: "И това трябва да бъде послание? Срещу свободата на словото?! Свършено е със Зеехофер."

Зеехофер загрижен за кризата с бежанците по Балканския маршрут

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер заяви, че е загрижен за настоящата бежанска ситуация по така наречения Балкански маршрут. ...

Бившият генерален секретар на Християндемократическия съюз Рупрехт Поленц нарече действията на Зеехофер погрешни. "Изпълнени с омраза думи определено водят до насилие. Въпреки това не става въпрос за цензура, а за (само) отговорност на говорещите и пишещите", каза той. Главната редакторка на вестника Барбара Юнге изрази съжаление във връзка с противоречивата статия.

Скандалната статия

В статията от 15 юни, авторът Хенгаме Ягобифара, разсъждава на тема като какви биха могли да работят пазителите на реда, ако полицията престане да съществува.

"В главата ми идва само един подходящ вариант: сметище. Не в качеството на боклукчии, които имат ключове от къщите, а сметище, където наистина са заобиколени само с отпадъци. Сред себеподобните си те определено ще се чувстват най-добре", пише журналистката.

Основният съюзник на Меркел няма да е пълновластен господар в Бавария

Християнсоциалният съюз (ХСС), който получи рекордно нисък резултат на изборите в Бавария, ще преговаря за съставяне на коалиция с всич...

Министърът на вътрешните работи Зеехофер изрази дълбоко възмущение от тази публикация. "Утре аз, като министър на вътрешните работи, ще подам жалба до полицията срещу тази коментаторка за скандална статия за полицията. Несдържаността в думите неминуемо води до несдържаност в действията и ексцесии на насилие - такива, каквито видяхме в Щутгарт. Повече не можем да се примирим с това." - каза министърът в интервю за в. „Билд“ на 21 юни.

Безредици в Щутгарт

В резултат на погроми и безредици, организирани от стотици хулигани в Щутгарт в нощта на 20 юни, 19 полицаи бяха ранени. Задържани са 24 души, включително 7 непълнолетни и още 7 - от 18 до 21 години. 12 от 24-те задържани са граждани на Германия.

Малко преди полунощ полицаи проверили 17-годишен германски гражданин в Шлосгартен парк по подозрение за престъпление, свързано с наркотици. Около 200-300 души, намиращи се наблизо, започнали да замерват полицаите с камъни и бутилки. След което броят на участниците в безредиците почти се удвои.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа