Словенската опозиция отхвърля призива за примирие по време на европредседателството

1321
Словенската опозиция отхвърля призива за примирие по време на европредседателството
Снимка: iStock

Лявоцентристката опозиция на Словения отхвърли призива на управляващата коалиция за политическо примирие по време на председателството на Словения в ЕС и е решена да продължи да използва „всички налични средства“, с които разполага, без да изключва нов опит за вот на недоверие.

Листата на Мариан Шарец (LMŠ) заяви, че ако се откажат от инструментите, с които разполагат като най-голямата опозиционна партия, те също ще се откажат от демокрацията, цитира Евроактив.

„Когато конституцията и законите са постоянно нарушавани, когато свободата на медиите и фискалната стабилност са застрашени, когато експертите и гражданското общество не са допуснати да участват в законодателството в областта на околната среда, когато правителството забрави за проблемите на децата и младежта, произтичащи от епидемията, задължението на опозицията е да не мълчи, независимо от председателството”, заяви в четвъртък лидерът на депутатската група на LMŠ Бране Голубович, когато Словения официално пое ротационното председателство на ЕС.

Той каза, че вярва, че Словения ще изпълнява правилно задачите си на председателство от техническа гледна точка, благодарение на професионализма на словенските дипломати и технически служители.

Депутатът Матей Ташнер Ватовец заяви, че Словения все още се нуждае от предсрочни избори. Партията разкритикува националния план за възстановяване и устойчивост, който Европейската комисия одобри, като заяви, че „нарушава всяка визия и всички основни принципи на демокрацията“.

Партията на Аленка Братушек (SAB) заяви, че би искала правителството да изпълнява успешно задачите си по време на председателството, тъй като това ще бъде от полза за репутацията на Словения.

Външният министър Стоев поздрави Словения с началото на европейското ѝ председателство

Министърът на външните работи Светлан Стоев поздрави Словения по случай началото на председателството й на Съвета на Европейския съюз о...

„Опасяваме се обаче, че това правителство вече е оставило негативен отпечатък в Европа поради всички изявления, писма, туитове и главно своите действия“, заяви заместник-лидерът на SAB Маша Кочипер. Тя заяви, че опозицията ще продължи да „държи под око правителството“ и не изключва вот на недоверие, ако всички опозиционни партии се съгласят по предложението.

В малко по-различен тон евродепутатът Таня Файон, лидерът на социалдемократите (СД), пожела Словения да използва председателството, за да „смекчи пагубното впечатление, което остави в Европа през последната година“ в духа на европейските ценности и солидарност. Във видеообръщение в профила си в Twitter Файон заяви, че международната репутация на Словения е най-ниската досега.

„Поради действията на министър-председателите Словения е третирана вече няколко пъти като държава, която се отклонява от европейския път и ценности“, написа тя.

Файон заяви, че е опасно, че нарушенията на ценностите, наблюдавани в Унгария и Полша, се популяризират и в Словения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Не ни дават западно оръжие: Командирът на "Азов" пита докога ще се вярва на руската пропаганда (ВИДЕО)

Сателитите показват: Болезнени загуби за Русия след украински удари (ВИДЕО)

Масирана украинска атака с дронове: 50 свалени според Русия (ВИДЕО)

Търсят се соларни специалисти: Това е може би една от най-перспективните професии в бъдеще

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа