СНИМКИ от украински удар в Херсон, където беше Путин, голяма битка в Нова Каховка (ВИДЕО)

15607
СНИМКИ от украински удар в Херсон, където беше Путин, голяма битка в Нова Каховка (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

След около ден-два на по-малко конкретни новини от фронта в Украйна – там, където украинската армия вече провежда контраофанзивата, отново има вдигане на градуса на напрежението (макар че Михайло Подоляк, съветник на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски коментира вчера как нямало контраофанзива, а подготвителни офанзивни операции за осъществяване на същинското контранастъпление).

Появиха се сателитни снимки, показващи последиците от нанесен украински обстрел на мястото, където издирваният от Международния съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин се появи в средата на април, 2023 година. Тогава Путин посети руска военна база в окупираната южна част на Херсонска област. Ударът беше нанесен на 9 юли, като за него съобщи украинският кмет на Мелитопол Иван Фьодоров. Обстрелът е по село Щастливцево, като на снимките се виждат поражения по пансион "Експрес" и хотел Chalet Termal:

Тази нощ, при Нова Каховка е имало интензивен бой. Видеокадри, разпространени в социалните мрежи, показват интензивна стрелба на ПВО. Руското издание "Известия" дори съобщи за опит за десант на украинската армия през река Днепър. Руският телеграм канал "Рибар" твърди, че украинската армия се е закрепила на острови близо до наводнения град Олешки. Генералният щаб на украинската армия официално не коментира случилото се:

Междувременно, назначеният от руснаците зам.-управител на окупираната част на Запорожка област Владимир Рогов предупреди, че ще има нови украински атаки по направлението от Орехов към Токмак. Украинците използваха последните няколко дни на дъждове, за да се прегрупират и да разминират заложени минни полета, написа той в Телеграм. Рогов също говори късно снощи за опит за украински десант и интензивен украински артилерийски обстрел по Нова Каховка, Каховка, Васильовка.

(КАРТА) Вчера, 15 юни, зам.-командващият на украинските въоръжени сили генерал Олексий Хромов обяви, че в направлението от Орехов към Токмак, при Мала Токмачка украинската армия е напреднала с 3 километра, а в направлението от Угледар към Бердянск, при Велика Новоселка напредъкът е от 7 километра, като това е станало в рамките на последните 7 дни: Лукашенко: Украйна и Русия бяха на косъм от мир, Кремъл отрича (ВИДЕО)

Украинският президент Володимир Зеленски коментира, че украинските военни срещат твърда съпротива от руснаците, но и изрази увереност, че ако украинската армия пробие сега и успее в контраофанзивата, това ще значи загуба за Русия във войната:

В дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) се обръща по-специално внимание на коментари на руски военни блогъри относно противодействието на украинската контраофанзива. Основни линии на коментари – как руснаците се мъчат да въвлечат украинците в позиционни битки с цел изтощаване и как се ползва руската техника за заглушаване и електронна борба, за да се пречи на прецизен обстрел от западните оръжия. Припомняме, че от украинска страна вече изрично беше посочена краткосрочна цел – унищожаване на колкото се може повече руски системи за заглушаване и електронна борба.

При Бахмут има съобщения и то от руски военни блогъри като Семьон Пегов (WarGonzo) за напредък на украинците в близост до Клещеевка (5-7 километра южно от Бахмут). Говорителят на украинското командване "Изток" полковник Серхий Черевати обобщи, че за 2 седмици украинската армия си е върнала 16 квадратни километра по фланговете при Бахмут.

След поредната среща във формат "Рамщайн" стана ясно и, че Дания и Нидерландия ще дадат още 14 танка "Леопард" на Украйна, като договорът ще бъде подписан с германския оръжеен концерн Rheinmetall. Испания пък ще прати 4 рехабилитирани Leopard2A4, както и 20 M113 бронирани машини.

Междувременно вече има сигнали от руска страна, че се пристъпва към набиране на персонал за формиране на нови военни части съгласно обявената от руския военен министър Сергей Шойгу реформа в руската армия, с която тя да се увеличи до 1,5 млн. души. Активно се набират хора от Бурятия Иркутск, за да попълнят състава на новата 25-та руска армия. А чеченският лидер Рамзан Кадиров съобщи, че части от отряда му "Ахмат" са в Белгородска област, на границата с Украйна, за да попречат на нови щурмови операции на т.нар. руски доброволци. За разлика от Евгений Пригожин, Кадиров обяви, че неговите бойци ще работят в тясно сътрудничество с руското военно министерство. Има и украински данни за препозициониране на руски ракетни части в Брянска област, като опасенията са, че оттам те ще стрелят с ракети Х-35 по Киевска, Житомирска, Полтавска, Черкаска, Сумска, Черниговска и Харковска област.

ОЩЕ: Украинската военна тактика: Загубите на няколко БТР-а "Брадли" и танкове "Леопард" - нарочно ли е?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зли кокошки и кучета с две опашки: Едни от най-странните партии на евроизборите

Швеция отпуска близо 30 млн. евро за отбранителните способности на Украйна

Какво да се направи първо при руска инвазия: Говори бившият командир на НАТО в Европа

Победителите във войната са чествали Деня на победата скромно, Путин от нея направи култ

След няколко дни търсене руското МВР се отказа да издирва Зеленски и Порошенко

Ердоган каза какво заплашва реда в Европа

Първа група пилоти приключват обучението на F-16: Ентусиазъм във ВВС на Украйна

Сателитни снимки: Поне 3 унищожени петролни резервоара след украинския удар в Луганск

Зеленски: Беларус и Грузия също трябва да бъдат част от ЕС (ВИДЕО)

Сирени за тревога в Киев, докато председателят на ЕП даваше пресконференция със Зеленски (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа