Станишев сам се отказал да стане председател на Европейския парламент

3976
Станишев сам се отказал да стане председател на Европейския парламент
Снимка: БГНЕС

Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев се е отказал от номинацията му за председател на Европейския парламент, твърди в изявление самият политик.

"За мен е голяма чест, че Европейският съвет е разглеждал (и постигнал широко съгласие за) моята кандидатура за председател на Европейския парламент. Това е признание за моите политически позиции и поведение през годините и оценка на моята категорична европейска ангажираност. Благодаря на премиерите и на европейските лидери за инициативата и номинацията", пише Станишев, цитиран от Агенция "Фокус".

"Позицията председател на ЕП е една от 5-те ключови за ЕС. Тя би била чест за мен и висок престиж за страната ми. Но кандидатурата ми като президент на ПЕС е обвързваща за политическото семейство и парламентарната група по отношение на постигнатия пакет. Моето участие в състезанието щеше да послужи като печат на взетите решения. Ето защо вчера се обърнах към председателя на групата на социалистите Ираче Гарсия, да не разглеждат моята номинация за президент на Европейския парламент", заявява социалистът.

Българският премиер Бойко Борисов също подкрепи номинацията му, с думите, че "българин на такава висока позиция е чест и гордост".

Станишев не е подал кандидатура за председател на ЕП, а крайният срок за номиниране изтекъл в 23:00 българско време. Той е разочарован от бламирането на водещия кандидат на социалистите Франс Тимерманс и договорките за постове между европейските лидери, които на практика обезсмислят европейските избори.

Нито Станишев, нито Вебер ще са председатели на Европейския парламент

Четирима са кандидатите за председатели на Европейския парламент (ЕП), след като в полунощ българско време изтече срокът за подаване на...

"Не мога да не скрия моето разочарование, че голямата промяна в Европа, която можеше да се постигне с Франс Тимерманс начело на ЕК, се отлага. Това породи недоволство и в Групата на социалистите и демократите в ЕП по отношение на постигнатия в Брюксел пакет, както и сред повечето евродепутати. Отстъплението от принципа за Общия кандидат, отстояван вече в два избора, ще разочарова и отдалечи европейските граждани. Логичен е въпросът защо издигаме кандидати и участваме в кампании, щом накрая някой друг взема решенията", обяснява Станишев.

Той е категоричен, че за него водещият ангажимент е бил и остава този към политическото семейство на социалистите като президент на ПЕС.

"Отстояването на Социална и справедлива Европа изисква друга моя роля - тази на лидер на европейската левица, която да превърне нашата битка в реални политики - вече имаме повече премиери в Съвета, втори сме в ЕП, а лявата вълна на Стария континент ще укрепи и позициите на партиите ни в отделните държави-членки. А тази битка далеч не е приключила. Бих казал, че тя сега започва", пише още той.

Въпреки че все още няма нов председател, новият Европейски парламент вече се събра на първото си заседание. Каква скандална случка беляза събитието, може да видите тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа