Франс Тимерманс е водещият кандидат за председател на Европейската комисия

6200
Франс Тимерманс е водещият кандидат за председател на Европейската комисия
Снимка: iStock/Guliver

Европейските лидери се събраха в Брюксел за извънредна среща на върха на Европейския съвет, за да решат, кой ще получи ръководните постове в Европейския съюз, включително кой ще бъде председател на Европсйската комисия (ЕК), съобщава БГНЕС. Според дипломатически източници водещият кандидат за тази позиция е холандския лявоцентристки политик Франс Тимерманс. В момента той е първи вицепрезидент на Европейската комисия.

Лидерите на Полша, Холандия и Румъния обаче не харесват начина по-който той прилага европейската политика в областта на съдебната и законодателната власт. Дясноцентристкият блок иска поста да бъде зает от германежът Манфред Вебер. Той е член на Европейската народна партия, избран по процедурата „водещ кандидат“, която Европейският парламент подкрепя като най-демократичният начин, отразяващ резултатите от европейските избори. Но докато ЕНП е най-голямата партия в европарламента, тя не получи мнозинство, а френският президент Еманюел Макрон е сред лидерите, които се противопоставят на системата за „водещия кандидат“.

Кандидатите за председател на новата Европейска комисия - виждания и послания (ВИДЕО)

Какви виждания за политики имат основните кандидати на отделните политически семейства в Европейския парламент? Отговор на този въпрос,...

Извънредната неделна среща на върха беше насрочена, защото на 20 юни лидерите на ЕС не успяха да постигнат съгласие по кандидатите за длъжността на председателя на ЕК и други високи длъжности, сред които председател на Европейския съвет (вместо Доналд Туск); висш представител за външната политика (на мястото на Федерика Могерини); председател на Европейския парламент (Антонио Таяни) и председател на Европейската централна банка (Марио Драги).

Говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач вече написа в „Туитър“, че назначаването на Тимерманс на водеща позиция в ЕС е "напълно неприемливо". В Договорите на ЕС се посочва, че правителствените лидери - Европейският съвет - трябва да номинират председател на ЕК, но те не трябва да избират "водещ кандидат".

Новият председател на Европейската комисия ще встъпи в длъжност на 01.11.19 г. Председателят на Европейския съвет пък се избира от лидерите на ЕС с квалифицирано мнозинство и следва да встъпи в длъжност на 01.12.19 г. Той председателства срещите на върха на ЕС и ръководи широката стратегия на блока, а ЕК се занимава с дребните детайли. Върховният представител за външната политика и сигурността ръководи Службата за външна дейност на ЕС, която се занимава с основни предизвикателства като ядрената програма на Иран, Косово и интервенциите на ЕС в Африка. Сред спряганите за поста имена тук са и тези, на Кристалина Георгиева и Мария Габриел. Фаворит да стане президент на ЕЦБ, замествайки на поста Марио Драги, е Йенс Вайдман, ръководител на германската „Бундесбанк“. Ролята на ЕЦБ е огромна заради влиянието й на фона на продължаващите тревоги за еврото. Председателят на Европейския парламент ръководи дебатите на членовете на ЕП и гласовете им за повечето законодателни актове на ЕС.

Очаква се заседанието на Европейският съвет да продължи до късно през нощта.

Новата Европейска комисия встъпи в длъжност

Новият екип на Европейската комисия с председател Жан-Клод Юнкер (59 г., Люксембург) встъпи в длъжност от полунощ централноевропейско в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Риск от голям руски пробив в Украйна: Реалностите (ВИДЕО)

До дъно! Британски пасажери изпиват целия алкохол на самолета за Турция

Венеция въвежда еднодневни билети

Град почти колкото Пловдив иска от Путин обезщетения за наводнение

Зимна буря удари Италия

Рекордьори отново: Русия "изпусна" ракета Х-59 в Белгородска област

Водещ на BBC напусна след скандал с еротични снимки с тийнейджър

Ракети ATACMS и Storm Shadow: САЩ и Великобритания готвят много оръжия за Украйна

"За да спре Кремъл": Естония повишава разходите си за отбрана

Риши Сунак ще обяви нов пакет военна помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа