Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Столтенберг каза в София дали НАТО влиза в Украйна (ВИДЕО)

27 май 2024, 16:44 часа • 5174 прочитания

Не планираме да изпращаме войски или въздушни сили на НАТО в Украйна. Това заяви на брифинг в Министерския съвет генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който преди това се срещна с българския служебен министър-председател Димитър Главчев.

"Ролята на НАТО е подкрепа за Украйна и предотвратяване на ескалацията на войната. НАТО не търси конфликт с Русия. Столтенберг изтъкна, че НАТО не изпраща военнослужещи в Украйна, а само помага на Украйна да се защити сама", категоричен бе Столтенберг.

Според него е необходимо да се увеличи производството на въоръжение, да се засили ролята на НАТО в областта на сигурността, не само по отношение на Украйна. Още: "Не съм бягал от срещата с НАТО": Радев каза защо е в Швейцария, докато Алиансът е в София

"В миналото направихме много обещания за помощ на Украйна, но това не е достатъчно, каза Столтенберг. Всички съюзници трябва да се постараят повече. Светът е много несигурен и трябва да сме подготвени", заяви той. Според него е необходимо целият алианс да засили помощта за Украйна.

Генералният секретар на НАТО заяви, че подкрепата за Украйна трябва да бъде по-координирана.

"НАТО трябва да има по-голяма роля в координацията за помощта за Украйна, подчерта Столтенберг. Когато се срещнем във Вашингтон, трябва да се уговорим за по-голяма роля на НАТО като координатор за помощта на Украйна. Защото трябва да има по-голяма отчетност и по-голяма предсказуемост, очакваме и по-силна рамка за нашата подкрепа", заяви Столтенберг. "Трябва да даваме обещания, които можем да изпълним," добави генералният секретар на НАТО.

Ситуацията в Черно море

Столтенберг каза в отговор на въпрос, че НАТО увеличава своето присъствие в региона на Черно море и има бойни групи в Румъния и България. Още: Столтенберг в София: Живеем в по-опасен свят - НАТО трябва да реагира (ВИДЕО)

"По този начин увеличаваме и дейността си по отношение мониторинга и възможността да реагираме много бързо, ако има заплаха", каза той.

"За момента не виждаме непосредствена заплаха, но, с войната в Украйна, е необходимо нашата бдителност да бъде увеличена в черноморския регион, за да можем да реагираме при необходимост", каза генералният секретар на НАТО. 

Парламентарната асамблея на Алианса прие декларация, с която призова "да се премахнат вътрешните ограничения" пред Украйна да се защитава - с други думи да може да използва западно оръжие за удари по цели на руска територия. Това е особено важно за Харковска област, която Русия обстрелва и бомбардира, изстрелвайки ракети и пускайки бомби от руска територия. Най-силното послание на декларацията обаче е "подкрепа за Украйна до победа".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес