Страните от ЕС няма да са готови през април с плановете за възстановяване

1579
Страните от ЕС няма да са готови през април с плановете за възстановяване
Снимка: iStock

Някои държави от Европейския съюз ще пропуснат крайния срок 30 април да представят възстaновителните си планове на Европейската комисия, съобщи заместник-председателят ѝ Валдис Домбровскис. Но все още е много вероятно те да го направят до няколко седмици след това, предаде Reuters.

"Някои държави членки са почти готови и представянето на плановете им до края на април е постижимо. За други изглежда по-трудно. Финализирането ще изисква малко повече работа за още няколко седмици", каза той.

Домбровскис: Страните ще могат да получат първи плащания по възстановителния план през юли

Ако всичко върви по план, страните-членки на Европейския съюз ще могат да получат първите плащания по механизма за възстановяване и уст...

Забавянето с внасянето на някои от националните планове, които указват как всяко правителство желае да похарчи дела си от общата европейска схема за заеми в размер на 750 млрд. евро, няма да забави схемата като цяло, увери Домбровскис на пресконференция.

Двайсет и седемте плана са подробно описание за изразходването на безвъзмездни средства (грантове) и заеми, които всяка страна от ЕС ще получи от безпрецедентното вземане на заеми от Европейската комисия за възстановяване икономиките. Целта е след пандемията от COVID-19 те да станат по-зелени и по-дигитализирани.

За да получи парите, всяка страна трябва да задели 37% от средствата за намаляване на емисиите от въглероден диоксид и 20 на сто, за да направи икономиката по-добре подготвена за дигиталната епоха чрез инвестиции и реформи, които ще получават финансиране на части от ЕС до 2026 г.

Дългият времеви хоризонт на вложенията и реформите, както и необходимостта предписаният процент от парите да бъде заделен за определени области е главното предизвикателство за правителствата.

"В огромната си част плановете на държавите членки са на много напреднал етап и ще бъдат представени до края на април и може би в следващите няколко седмици след края на април", каза Домбровскис.

Парламентът задължи Борисов да се яви и да обясни за Плана за устойчивост на България

Гаврата с парламента ще спре – и вие няма да опазите Борисов, ще се яви тук. Така съпредседателят на „Изправи се! Мутри вън...

Неколкоседмично забавяне на внасянето на някои от плановете няма да попречи на цялата програма, защото за да потекат каквито и да било грантове или евтини европейски заеми към правителствата, първо 27-те национални парламента трябва да ратифицират своите увеличени бюджетни гаранции за цялостния европейски бюджет, отбелязва Reuters. Тези ангажименти са най-голямата гаранция за заемите, защото така е сигурно, че ще бъдат върнати.

Това вероятно ще отнеме повече време от подготовката на плановете за разходите - засега най-малко 17 страни са ратифицирали увеличените гаранции, наричани Решение за собствените ресурси (Own Resources Decision), а другите се очаква да го направят скоро.

Но процесът се бави в някои страни по различни причини. Например в Германия Конституционният съд проверява съвместимостта му с германското законодателство, в Полша той е предмет на вътрешнополитически борби, а Нидерландия среща трудности да състави управленска коалиция след изборите.

България също се бави с Националния си план за възстановяване и устойчивост, който е обект на горещи спорове между досегашните управляващи от ГЕРБ и парламентарния опозиционен блок. Все още не е напълно ясно какво представлява планът и дали отговаря на всички изисквания на Европейската комисия.

Без всички 27 национални ратификации ЕК не може да започне да тегли заеми и никое правителство не може да получи никакви средства. "Ако ратификацията на Решението за собствените ресурси е приключила във всички държави членки през юни, а ние сме уверени, че именно такъв ще бъде случаят, то ние като Европейска комисия можем да излезем на пазарите и да вземем заеми, и да направим първи плащания през юли", каза Домбровскис.

Борислав Сандов предупреди за капан, който вещае икономическа криза

Проблем би било, ако Планът за възстановяване бъде оставен дълго време да отстоява с оправданието, че е морален дълг на това правителст...

Размерът, който правителствата от ЕС могат да получат тази година, преди да са започнали каквито и да било от инвестициите и реформите, е 13 на сто от общия им дял. Тъй като повечето ще искат основно грантовата част от парите, цялата финансова инжекция от ЕС за тази година вероятно ще бъде около 44-45 млрд. евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа