Сушата удря река Рейн, може и да има спиране на корабоплаването

4818
Сушата удря река Рейн, може и да има спиране на корабоплаването
Снимка: FelixMittermeier / Pixabay

Нивото на река Рейн, по която се транспортира 80% от всички водни товари в Германия, спадна до толкова опасни нива, че реката може да стане непроходима за шлепове още тази седмица, застрашавайки жизненоважни доставки за страната, предаде БГНЕС.

През 2018 г., когато Европа преживя последната си голяма суша, Рейн беше затворен за товарни кораби за 132 дни, което почти предизвика рецесия в Германия. Тази година обаче разходите за транспортиране на стоки по реката вече са се увеличили пет пъти и икономистите са изчислили, че прекъсванията могат да намалят общия икономически растеж на Германия с половин процентен пункт тази година. "Не сме анализирали напълно това събитие, но въз основа на моя опит смятам, че може да е дори по-екстремно, отколкото през 2018 г.", цитира Daily Mail старши изследовател от Съвместният изследователски център на Еврокомисията Андреа Торети.

Франция създава кризисна работна група заради историческата суша

Във Франция е задействана е кризисна работна група, която да координира усилията за облекчаване на последиците от "историческата" суша,...

Заради високите температури през последните седмици подобно явление се наблюдава по няколко големи морски маршрута в Европа, което създаде проблеми за германските фабрики и електроцентрали, които разчитат на водоснабдяване. „Това важи особено за Рейн, тясното му място в (град – бел. ред.) Каубе има много ниско ниво на водата, но остава плавателно за по-малки кораби“, каза Тим Александрин, говорител на германското министерство на транспорта.

Нивото на водата в Рейн в района на Каубе ще падне под границата от 40 сантиметра в петък и ще продължи да пада през уикенда. Въпреки факта, че това все още е над рекордно ниското ниво от 27 сантиметра, наблюдавано през октомври 2018 г., много големи плавателни съдове може да имат затруднения при преминаването на реката там.

„Ситуацията е доста драматична, но не толкова драматична, колкото беше през 2018 г.“, каза на свой ред Кристиан Лоренц, говорител на германската логистична компания HGK. В същото време той добави, че вече сега, поради ниските нива на водата, корабите, превозващи сол по реката от Хайлброн до Кьолн, които обикновено превозват 2200 тона товари, могат да превозват само около 600 тона. Както беше отбелязано по-рано в материалите, публикувани на уебсайта на програмата на ЕС за наблюдение на Земята, миналият юли беше един от шестте най-горещи в Европа в цялата история на наблюденията, температурни рекорди бяха счупени в редица държави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Крим, дроновете срещу руски рафинерии и руските доброволци: Грижите за Путин (ВИДЕО)

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа