Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

15730
Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода
Снимка: iStock

Заплахата от още едно сухо лято в Испания изправя туристи срещу местни жители, леви срещу десни в битки за водата в известните ваканционни дестинации в страната, пише Financial Times.

Плувните басейни в хотелите са поредните горещи точка в борбата на Испания да се справи с последиците от климатичните промени. Местните власти са принудени да обмислят строг контрол върху използването на водата, за да не пресъхнат кранчетата в южните области.

Дясни политици се опитват да глезят летовниците, а лидерите на леви партии посочват хотелите като част от проблема.

Управляваната от консерваторите област Андалусия, сред чиито плажни оазиси са Малага и Марбеля, позволява на хотелите да пълнят басейните си, но спира повечето жилищни сгради и частни къщи да запълват своите.

ОЩЕ: Испания измества Великобритания като топ дестинация в Европа за инвестиции в хотели

За сметка на това лявото национално правителство в Каталуния тази седмица наложи ограничения върху използването на вода в хотелите за първи път, тъй като областта е в плен на най-тежката суша от 100 години насам.

Снимка: iStock

„Туристическият сектор трябва да се приспособи към положението, през което преминаване, то е напълно ненормално“, коментира Патрисия Плая от каталунското правителство пред Financial Times. „Това е много важен сектор, но със същите права и същите задължения като останалите“, добавя тя.

В райони с „извънредна“ суша, сред които в момента е Барселона, хотелите ще бъдат ограничени да използват 100 литра вода на хотелско легло дневно, същото ниво като за местните жители.

Плая отбелязва, че тези хотели ще трябва да обмислят ограничения върху, използването на вода за вани и душове, но прогнозира, че малко плувни басейни ще останат празни. „Ключовата дума е баланс – равенство между всички различни сектори, които движат икономиката на Каталуня“.

ОЩЕ: Местните жители на европейски курорт живеят в колите си заради високи наеми

Недостигът на вода е фактор през последно време в понякога конфликтните отношения на Испания с туризма, който е стълб на икономиката ѝ.

Страната е на второ място сред най-посещаваните в света след Франция и самите испанци са ентусиазирани летовници. Но масовият туризъм води до недоволство на местните жители и много места и ограничава ресурсите и инфраструктурата в области, които не са готови да се справят с цифрите.

Снимка: iStock

Андалусия, която се управлява от консервативната Народна партия, позволява басейните на държавни и спортни клубове да бъдат пълнени заедно с тези на хотелите и същевременно оставят сухи басейните на апартаменти и къщи.

Андрес Марин, мениджър на градинарска компания в Малага и говорител на група бизнеси, които се противопоставят на ограниченията за използването на водата, казва, че компании, поддръжащи басейни, губят някои клиенти, както и градините, които имат забрана да поливат растения и морави.

„Мерките, които предприеха, са несправедливи“, коментира той. „Туристите идват в Малага и могат да се къпят по 7 пъти, ако искат, могат да напълнят джакузито си колкото пъти искат, и няма ограничения“, добавя Марин.

ОЩЕ: Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Макар че политиката не беше променена тази седмица, Хуан Мануел Морено Бонила, ръководител на правителството в Андалусия, предложи известна надежда, като заяви, че дъждовете, залели Испания по Великден, означават, че „сега може да е възможно да се напълним частни плувни басейни.

Правителството на премиера социалист Педро Санчес управлява инвестиционен план за милиарди евро за възстановяване на повредени източници на вода, модернизиране на системите за доставка и насърчаване на рециклирането и обезсоляването на водата.

Снимка: iStock

Диего Рубио, генерален секретар по държавната политика в кабинета на премиера, казва, че разбира дебата за това как да се справи страната с недостига на вода. „Но ще бъде грешка да се прицелим изключително към плувните басейни в хотелите или в голф игрищата. Тяхното потребление е относително малко“, отбелязва той.

Земеделският сектор потребява малко над 79% от водата в Испания, а 15% отиват за жилищни и търговски цели, 5,5% за индустрията и 0,4% за отдих, сочат данни на министерството на околната среда.

„Освен това водата, използвана от туризма, често може да създаде по-голямо богатство и работни места от водата, използвана за напояване на голо поле. Трябва да модернизираме всички сектори. Само този обхватен подход ще даде резултати“, смята Рубио.

ОЩЕ: Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Правителството на Каталуния, управлявано от подкрепящата независимостта „Републиканска левица на Каталуня“, ръководи усилията за известяване на туристите за значението на опазването на водата със съобщения на летища и гари.

Но Гонсало Делакамара, директор на Центъра за водата и климата към IE University, казва, че устойчивостта на водната система на Испания до момента е позволила известен „когнитивен дисонанс“.

Докато хората са уведомявани със съобщения, че „преживяваме много значителна суша, че има извънредна климатична ситуация“, действителността е, че системата още е устойчива и може да доставя вода 24/7“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия пак удари Одеса с ракети (ВИДЕО)

Последиците от "руския закон" в Грузия: Жестоки боеве пред парламента (ВИДЕО)

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа