Световните лидери скърбят за кралица Елизабет Втора

4742
Световните лидери скърбят за кралица Елизабет Втора
Снимка: Getty Images/Guliver

Световните лидери изказаха съболезнования за смъртта на британската кралица Елизабет Втора.

"Нейно величество Елизабет Втора беше повече от монарх, тя беляза цяла една ера. В свят на постоянни промени тя бе един пристан на стабилност, източник на спокойствие и гордост за поколения британци, сред които и много, които не познават Обединеното кралство без нея", се казва в изявение на американския президент Джо Байдън.

От Белия дом заявиха, че "техните мисли" са с британското кралско семейство след кончината на кралица Елизабет Втора, както и с целия британски народ, заяви говорителката на американското президентство Карин Жан-Пиер, цитирана от Франс прес.

Бившият американски президент Доналд Тръмп нарече покойната британска кралица Елизабет Втора "велика жена", която никога не е направила грешки, предаде Ройтерс. "Кой може да бъде по-велик, от това което тя постигна? И тя го правеше толкова дълго време, толкова добре и без да направи грешки", заяви Тръмп по повод кончината на 96-годишната Елизабет Втора.

От деня на нейната коронация преди 70 години – първата, предавана някога по телевизията – до този момент, когато безброй почести се публикуват онлайн в нейна чест, Нейно Величество кралица Елизабет II плени света. Днес Мишел и аз се присъединяваме към толкова много други, които празнуват живота й и скърбят за смъртта й. Това написа в Instagram бившият президент на САЩ Барак Обама. „Мишел и аз имахме късмета да опознаем Нейно Величество и тя означаваше много за нас. Когато едва започвахме да се ориентираме в живота като президент и първа дама, тя ни приветства на световната сцена с отворени обятия и изключителна щедрост. Отново и отново бяхме поразявани от нейната топлота, начина, по който успокояваше хората и как внасяше значителния си хумор и чар в моменти на голяма пищност и обстоятелства. Като много други, Мишел и аз сме благодарни, че бяхме свидетели на всеотдайното ръководство на Нейно Величество и сме възхитени от нейното наследство на неуморна, достойна обществена служба. Нашите мисли са със семейството й и народа на Обединеното кралство в този труден момент“, написа още Барак Обама.

Руският президент Владимир Путин също изказа съболезнования на Великобритания за "непрежалимата загуба" на кралица Елизабет Втора. В послание до новия британски монарх крал Чарлз Трети Путин заяви, че кралицата "заслужено имаше любовта и уважението на своите поданици, както и авторитет на световната сцена". "Желая ви кураж и смелост, изправен пред тази тежка и непрежалима загуба. Бих искал да предадете искрени съболезнования на кралското семейство и на целия народ на Великобритания", допълни Путин.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на свой ред каза, че се е възхищавал на британската кралица за "нейната добрина, достойнство и отдаденост, както и успокояващото ѝ присъствие по време на десетилетия на големи световни промени".

"Тя стана свидетел на войни и помирение в Европа и отвъд границите на континента, както и на дълбоки трансформации на нашата планета и общества. Тя беше маяк на приемственост по време на промени, като не спираше да показва спокойствие и отдаденост, които дадоха сила на мнозина. Нека почива в мир", написа в Twitter председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Френският президент Еманюел Макрон посочи, че "Нейно величество кралица Елизабет Втора въплъщаваше непрекъснатостта и единството на британския народ повече от 70 години. Ще я помня като голям приятел на Франция, кралица, която покори сърцата на всички и ще остане завинаги в историята на своята страна и този век."

Най-интересните факти за кралица Елизабет II

Седемдесет години управление за 96-годишен монарх, обиколил Земята 42 пъти: рекордите не са чужди на кралица Елизабет II, чийто платине...

Папа Франциск заяви, че е искрено натъжен от смъртта на кралица Елизабет Втора, и изказа съболезнования на кралското семейство и на новия крал Чарлз Трети, предаде агенция Ройтерс. "Присъединявам се към всички, които скърбят за загубата в молитва за вечен покой на кралицата. Искам да отдам почит на нейния живот и безгранична служба на Великобритания и Общността на нациите", написа главата на Римокатолическата църква в телеграма до крал Чарлз Трети.

Украинският президент Володимир Зеленски изказа съболезнования на Великобритания за "непрежалимата загуба", съобщи Ройтерс. "Нашите мисли и молитви са с вас", написа Зеленски.

Кралицата е царувала и по време на управлението на 12 канадски министър-председатели. В речта си малко след обявяването на новината за кончината ѝ развълнуваният Джъстин Трюдо заяви, че тя е имала "очевидна дълбока и трайна любов към канадците". "В един сложен свят нейната стабилна грация и решителност носеха утеха на всички нас", продължи Трюдо, като добави, че ще му липсват техните "разговори", в които тя е била "внимателна, мъдра, любопитна, полезна, забавна и много повече". "Тя беше един от любимите ми хора на света и ще ми липсва толкова много", каза той в обръщение, сдържайки сълзите си.

Кралят на Нидерландия Вилем-Александър, който е пети братовчед на кралица Елизабет, заяви, че двамата с кралица Максима си спомнят за "непоколебимия и мъдър" монарх с "дълбоко уважение и голяма обич". Белгийският крал Филип и кралица Матилда пък заявиха, че тя е била "изключителна личност, която през цялото си управление е проявявала достойнство, смелост и преданост".

Чарлз е новият крал на Великобритания

В момента, в който кралицата почина, короната преминава незабавно и без церемония в ръцете на наследника Чарлз, бившия принц на Уелс. Н...

Индийският министър-председател Нарендра Моди припомни "незабравимите си срещи" с монарха по време на две посещения в Обединеното кралство. "Никога няма да забравя нейната топлота и доброта", написа той в Туитър. "По време на една от срещите тя ми показа кърпичката, която Махатма Ганди ѝ подарил за сватбата ѝ. Винаги ще ценя този жест."

Германският канцлер Олаф Шолц отдаде почит на "чудесния хумор" на кралицата и заяви в изявление, че "нейният ангажимент за германско-британското помирение след ужасите на Втората световна война ще остане незабравен". Като монарх в продължение на седем десетилетия, кралица Елизабет преживя времена на изключителни промени и това бе отразено в няколко поздравления.

Ирландският министър-председател Мишел Мартин говори за нейното управление като за управление с "историческа продължителност" и определи кончината на кралицата като "край на една епоха". "Нейната отдаденост на дълга и обществената служба бяха очевидни, а мъдростта и опитът ѝ - наистина уникални", каза г-н Мартин в изявление. Той също така припомни нейните "многобройни милостиви жестове и топли забележки" по време на държавното посещение в Ирландия през 2011 г.

Президентът на Израел Исаак Херцог също призна огромните промени, които кралицата е видяла по време на своето управление, но заяви, че през цялото това време тя "е останала икона на стабилно, отговорно лидерство и фар на морала, хуманността и патриотизма". Въпреки че кралицата не е посещавала Израел, Чарлз, Едуард, Уилям и покойният принц Филип - чиято майка е погребана в Йерусалим - го направиха. "Кралица Елизабет беше историческа личност: тя живя в историята, тя твори история и с кончината си оставя великолепно, вдъхновяващо наследство", написа в Туитър президентът Херцог.

ОЩЕ: Хиляди плачат и пеят химна "Бог да пази кралицата" пред Бъкингамския дворец (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Свиреп пожар в Москва, на място е извикан хеликоптер (ВИДЕА)

В Тбилиси: Хиляди грузинци отново излязоха на протест

Губернаторът на Курска област забрани на мигрантите да работят като таксиметрови шофьори

Който казва, че войната в Украйна трябва да бъде замразена, никога не е гледал картата и не познава историята: Ген. Ходжис

Осъден за подкуп руски бивш зам.-министър се включва във войната срещу Украйна

Харков отново на прицел: Руски управляеми бомби раниха шест деца в областта

Катерите, които Естония предаде на Украйна, от днес започват бойни мисии (СНИМКИ)

Карла Бруни-Саркози в беда: Разследват доколко е забъркана в скандала с нейния съпруг

Руските сили убиват предаващи се украински военни: Human Rights Watch с конкретни примери

Лошо време в Италия: Локални наводнения и повишени нива на реките (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа