Свирепи боеве и масови обиски на избирателни секции в Източна Украйна

23818
Свирепи боеве и масови обиски на избирателни секции в Източна Украйна
Снимка: Gettyimages

Въпреки някои сигнали, особено от Киев, че преди днешните избори за президент на Украйна военните действия в Източна и Югоизточна Украйна не спряха.

Донецк

Убиха италиански журналист край Славянск

Италиански журналист и неговият преводач са убити, а френски репортер е ранен в село Андреевка в района на източния украински град Слав...

Изпълняващият длъжността на украински президент Олександър Турчинов каза, че за изборния ден антитерористичната операция в Донецката област ще спре. Ден преди изборите обаче при Славянск имаше три атаки срещу КПП на украинската армия.

„Опитвайки се да пробият обкръжението в района на Славянск, екстремистите стреляха с автоматично оръжие и гранатомети. Техните атаки бяха отбити. Пострадали украинкси военнослужещи няма. Според оперативната информация, за да избегнат отговорността от своите действия, екстремистите са предложили на местните жители да напуснат Славянск”, заяви говорителят на АТО Владислав Селезньов

Стана ясно и, че представители на Донецката народна република са похитили началник на окръжната избирателна комисия в град Маринка и са ограбили помещенията на комисията. По данни на очевидци, представители на ДНР нахлули в сградата на комисията, изнесли цялата документация и я запалили. Когато си тръгнали, взели със себе си председателя Валентина Полякова, пише Агенция "Фокус".

Маринка е град с районно значение в Донецка област, население около 10 000 души.

В Донецката област въоръжени лица са опитали да пресекат границата откъм руската страна. Неразрешеното преминаване е било установено от военнослужещи от Граничната служба на Украйна в района на контролно-пропускателния пункт „Дубровка”. Украинските власти изразиха подозрение, че руските гранични служители са съдействали за преминаването на автомобилите през границата.

10-те най-важни фигури в Русия, санкционирани от Запада заради украинската криза

Когато Русия анексира Крим, целият свят погледна към САЩ и ЕС. Как ще реагират? Е, реагираха доста мудно, използвайки любимия си инстру...

Терористи от Донецката народна република завзеха сградата на Централната градска наборна служба в източния украински град Донецк, предаде източник от силите за сигурност. Около 50 въоръжени лица, облечени в камуфлажни дрехи, са обкръжили военната сграда.
Освен това сепаратисти са разграбили база на пивоварната компания „Оболон” в Донецк. Според очевидци, на мястото с камиони са пристигнали 20 въоръжени лица. Те са отнесли всичко, което им е харесало, като попътно са взимали и леки автомобили на сътрудници. Нападателите са съставили „опис на конфискуваното имущество” и са обяснили поведението си с това, че „Оболон” е киевско предприятие и не плаща данък на ДНР, тъй като взима подкупи. Представителите на ДНР са взели голямо количество бира, минерална вода и 5 автомобила "Фолксваген Поло" от 2013 г.

Луганск

Не по-различно е положението в Луганск, където украинската армия затяга обръча. „Войската, подчинена на Киев, се опитва да обсади Луганск в кръг. Що се касае до ситуацията в направления Лисичанск, Рубежный Северодонецк, то противникът се е придвижил към Беловодск. Обкръжават ни”, заяви председателят на Луганската народна република Валерий Болотов.

Представители на Луганската народна република обхождат избирателните участъци в град Северодонецк и изземват намиращата се там документации. Поради това, че в Северодонецк още не са пристигнали бюлетини, то похищавани са само избирателни списъци и печати на избирателните комисии.

В същото време Донецката и Луганска народни републики са подписали документ за обединение в състава на „единна държава Новорусия”. Подписването на документа се е случило на 24 май в ресторант „Шахтар Плаза”, след приключването на конгреса на „народните представители” на Николаевска, Херсонска, Днепропетровска, Донецка, Луганска и Запорожка области. От името на Донецк документът е подписан от "самозвания" премиер Александър Бородай, а от страна на Луганск - от председателя на републиканското събрание Алексей Карякин.

Медведев: Русия не е поемала ангажимент да гарантира териториалната цялост на Украйна

Русия никога не е гарантирала териториалната цялост на Украйна. Затова нарушение в тази връзка на международните договорености няма и...

Конгресът на народните представители на регионите от Югоизточна Украйна утвърди създаването на ново обществено-политическо обединение „Народен фронт”
„Народният фронт” е създаден с цел защита на местното население от нацистките банди, финансирани от олигарсите и чуждестранните служби, с цел самоорганизиране и самоопределяне в целите на решаването на социални проблеми, бедността и безработицата, както и за укрепване на връзките с Русия”, се посочва в манифеста на новото движение.

Днес в Донецката област не работеха 9 от общо 22 избирателни комисии, а в Луганската - 8 от 12заяви Владимир Гриняк, началник на отдела за обществена сигурност към министерството на вътрешните работи на Украйна. В събота по стените на домовете в Одеса са се появили листовки, призоваващи за бойкот на президентските избори на 25 май.

„Вземайки участие в изборите ти признаваш фашистката хунта за легитимна. Кажи „не” на изборите без избор” , гласят листовките. Те са разпространени в много райони на града и извън него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа