Съюзниците обявиха 60 млрд. евро за възстановяване на Украйна

1738
Съюзниците обявиха 60 млрд. евро за възстановяване на Украйна
Снимка: Getty images

Чуждестранните донори обещаха 60 млрд. евро нова финансова подкрепа за Украйна, целяща да финансира възстановяването на опустошената от войната страна.

"Не бяхме предвидили това да бъде конференция за поемане на задължения. Въпреки това днес на тази конференция можем да обявим обща подкрепа за Украйна в размер на 60 млрд. евро", заяви Джеймс Клевърли, външен министър на Обединеното кралство, което беше домакин на срещата.

Киев за удара по Чонгарския мост: Единствено по него се снабдяваше врагът

Чонгарският мост, който тази нощ бе поразен от украинските сили, е единственият, който позволява снабдяването на руските войски не само...

Ангажиментите на правителствата и международните организации са насочени към подпомагане на Украйна в краткосрочен и средносрочен план, заяви Клевърли на заключителната сесия на конференцията в Лондон, предаде АФП.

"Това ни осигурява средносрочна предвидима подкрепа, която ще отключи макроикономическата стабилност, от която Украйна се нуждае", каза той и добави, че сега усилията са насочени към отключване на "огромния потенциал на частния сектор", каза той. "Украйна ще се възстанови, но не може да го направи сама, така че заедно като правителства, като международни организации, като бизнес, като представители на гражданското общество показахме на Украйна и на украинския народ, че сме с тях", добави Клевърли, цитиран от БГНЕС.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Украинският министър-председател Денис Шмигал заяви пред делегатите, че "започваме да възстановяваме Украйна тази година, не чакаме края на войната", като им благодари за финансовата подкрепа. "Много по-близо сме до пълното мобилизиране на необходимите ни 14,1 млрд. долара", добави той, позовавайки се на оценката на Световната банка за спешно необходимите средства.

ЧВК "Вагнер" създава военна полиция за лов на руски военни

ЧВК "Вагнер" създава военна полиция на окупираните територии, предаде телеграм-каналът ASTRA. Тя ще задържа "доброволци" и войници на в...

Според оценките в средносрочен план за подмладяване на украинската икономика ще са необходими повече от 400 млрд. долара. Шмигал също така приветства ангажираността на "почти всички" присъстващи в подкрепа на идеята, че Русия "трябва да плати за престъпленията си и за разрушенията, които причини в Украйна". "Трябва да финализираме компенсационен механизъм, който да позволи замразените руски активи да бъдат използвани за възстановяването на Украйна", призова той, като в момента международните усилия са затънали в правни дискусии.

Една от основните цели на конференцията беше да се привлече частният сектор, като се въведат механизми за гарантиране на инвестициите в Украйна, където в момента армията е в разгара на контраофанзива срещу руските сили. Близо 500 компании от 42 държави, сред които големи имена като Google, Siemens, Vodafone, Hitachi, Virgin Group и Rolls-Royce, обещаха да изпълнят своята роля, заяви Клевърли.

По-голямата част от 60-те милиарда евро идват от пакет за помощ в размер на 50 милиарда евро, който Европейският съюз планира да разгърне до 2027 г. и който беше обявен в навечерието на конференцията. Съединените щати също обявиха помощ в размер на 1,3 млрд. долара, насочена по-специално към енергийния и инфраструктурния сектор.

Украинският президент Володимир Зеленски направи дистанционно обръщение към конференцията в сряда, като заяви пред западните лидери, че "очите на света гледат към нас и към това дали ще победим руската агресия". "Също така светът гледа дали ще възстановим нормалния живот по такъв начин, че нашата трансформация да нанесе идеологическо поражение на агресора", добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com