Съветът на Европа поднови призива към Турция да освободи Осман Кавала

1500
Съветът на Европа поднови призива към Турция да освободи Осман Кавала
Снимка: Getty

Съветът на Европа поднови призива си към Турция да освободи Осман Кавала, критик на президента Реджеп Тайип Ердоган, който е в затвора повече от четири години.

Искането бе отправено, след като Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови, че Турция е нарушила правата на Кавала през 2020 г., когато той, вече вкаран в затвора заради предполагаемата му подкрепа за антиправителствените протести, бе освободен, но след това отново арестуван същия ден по обвинение в желание да свали правителството. През април турският съд го осъди на доживотен затвор, което предизвика протести на правителства от цял свят, включително САЩ, Германия и Франция, и на неправителствени организации като "Амнести интернешънъл".

Съставът от трима съдии осъди на по 18 години затвор и седем други обвиняеми по обвинение в подпомагане на опит за сваляне на правителството на тогавашния премиер Ердоган по време на мащабните протести през 2013 г.

Роденият в Париж филантроп Кавала заяви пред съда чрез видеовръзка от строго охраняван затвор близо до Истанбул, че гледа на целия процес като на "съдебно убийство".

В изявлението си от днес ЕСПЧ заяви, че Турция не е изпълнила предишното му искане да освободи Кавала.

"Подновяваме призива си за незабавното освобождаване на г-н Кавала", заяви Съветът на Европа, който ръководи ЕСПЧ и който вече започна рядка дисциплинарна процедура срещу Турция заради отношението ѝ към Кавала.

САЩ настояват за освобождаването на Осман Кавала

САЩ призоваха турските власти да освободят от ареста бизнесмена Осман Кавала, задържан в хода на разследването на опита за преврат в Ту...

Кавала беше един от десетките хиляди турци, които бяха вкарани в затвора или уволнени от работа в чистките, последвали кървавия опит за преврат срещу Ердоган, когато той вече беше президент през 2016 г. Но привидно произволният характер на редуващите се обвинения, повдигнати срещу Кавала, го превърна в символ на засилващата се авторитарна линия на Ердоган.

Първоначално Кавала беше обвинен във финансиране на вълната от протести през 2013 г. Съдът го оправда и го освободи през февруари 2020 г. - само за да може полицията да го арестува, преди да има възможност да се върне у дома при съпругата си. След това друг съд го обвини, че е участвал в неуспешния пуч от 2016 г. В крайна сметка Кавала се оказа изправен пред две групи обвинения, които ЕСПЧ отхвърля като недоказани.

"При липсата на факти, информация или доказателства, които да показват, че той е участвал в престъпна дейност", се казва в решението, „Кавала не може да бъде основателно заподозрян, че е извършил престъплението опит за сваляне на правителството".

Всъщност, според доклада, няма "никакво правдоподобно основание" да се подозира, че Кавала е извършил каквото и да е престъпление. , АФП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Руски зоопарк изпрати на фронта два пауна за "духовно успокоение" на военните (СНИМКИ)

Въоръжен с меч мъж вилня в лондонското метро (ВИДЕО)

Взривове и отравяния в България и Европа: Семейство руски нелегални шпиони е координирало всичко

ЕС разследва Фейсбук и Инстаграм за предизборна дезинформация

Ракета на Северна Корея е ударила Харков, твърдят експерти от ООН

Съпруга на руски политик планирала да осинови отвлечено украинско момче, изоставила го заради болест (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа