СЗО: 10 държави в света имат монопол върху ваксинациите

1514
СЗО: 10 държави в света имат монопол върху ваксинациите
Снимка: Getty Images/Guliver

76% от ваксинациите до момента са извършени само в 10 страни, заяви генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адом Гебрейесус.

Успешната доставка на коронавирусни ваксини чрез международния механизъм COVAX е застрашена от голямото търсене на ваксини на глава от населението в страните с висок и среден доход.

Германия дава още 5,8 млрд. евро за тестове и за ваксинации

Германия планира допълнителни разходи в размер на 5,8 милиарда евро за тестове за коронавирус, за ваксинации срещу Covid-19 от страна н...

По време на конференция на високо равнище на Световната търговска организация относно помощта в развитието на търговията, той каза: "В света до момента има 459 милиона ваксинации, но 76% от тях са само в 10 държави. Успехът на COVAX е застрашен от търсенето на ваксини от някои страни с висок и среден доход", каза изпълнителният директор и добави, че до момента ваксинацията "не е била толкова справедлива, колкото бихме искали."

Гебрейесус припомни, че повече от 32 милиона дози ваксини вече са доставени в "57 държави и икономики" чрез механизма COVAX. СЗО очаква общите пратки да достигнат 237 милиона дози до май.

Според ръководителя на организацията пандемията може да бъде победена само ако здравето се третира като „инвестиция в по-безопасен, по-справедлив и проспериращ свят“, а не като „загуба на средства“. Той предупреди, че след пандемията от COVID-19 ще дойде „друга“ и „страните ще продължат да се сблъскват с безброй здравни предизвикателства“. В тази връзка Гебрейесус изрази подкрепа за инициативата на Индия и Южна Африка, които предложиха на СТО да премахне бариерите в областта на правата на интелектуална собственост, които възпрепятстват установяването на широко разпространено производство на ваксини срещу коронавирус в света.

"Ако сега не е моментът да проявим гъвкавост, тогава кога? Това е безпрецедентна ситуация", обобщи главният изпълнителен директор.

Турция планира да ваксинира над един милион туристически работници

Турските власти обявиха приоритет за ваксиниране на хора в туристическия сектор като част от програмата за сертифициране на безопасен т...

СЗО отдава голямо значение на механизма COVAX, който включва 190 държави и икономики. Според условията на програмата страните с високи доходи плащат ваксини за страни с ниски доходи. Според плановете, в рамките на механизма, до края на 2021 г. 2 милиарда дози коронавирусни ваксини трябва да бъдат произведени и равномерно разпределени по целия свят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа