СЗО посочи при какво условие най-тежкият етап от пандемията може да приключи още през 2022 г.

3147
СЗО посочи при какво условие най-тежкият етап от пандемията може да приключи още през 2022 г.
Снимка: Pixabay

Ако проблемът с неравномерното разпределение на ваксините и медикаментите срещу коронавирус бъде решен оперативно, най-сериозните последици от пандемията, включително смъртните случаи, хоспитализациите и локдауните, вероятно ще бъдат преодолени още през 2022 г. Това заяви директорът на програмата за извънредни ситуации на Световната здравна организация (СЗО) Майкъл Райън по време на дискусия, организирана от Световния икономически форум, предаде БГНЕС.

Според експерта, трябва да бъде постигнато „ниско ниво на заболеваемост, съчетано с максимална ваксинация на населението, за да няма летални случаи”. Проблем са смъртните случаи, хоспитализациите и подкопаването на „социалната, икономическата и политическата системи”, а не самият вирус. СЗО оценява разликата в обхвата на ваксинацията в богатите и в бедните държави като катастрофален провал. По-малко от 10% от жителите на Африка са напълно ваксинирани срещу коронавирус.

СЗО: Засега не е доказано, че здрави хора имат нужда от бустерна доза срещу КОВИД

Все още няма категорични научни доказателства, че е необходима бустерна ваксинация срещу COVID-19 за здрави хора. Това заяви на брифинг...

Според Майкъл Райън, ако ваксините и останалите медикаменти не бъдат разпределени справедливо, трагедията ще продължи. „Ние може никога да не приключим с вируса”, защото такива пандемични инфекциозни агенти „в крайна сметка стават част от екосистемата”. „Ние, обаче, имаме шанс да приключим с извънредната ситуация в областта на общественото здраве още през тази година, ако направим онова, за което говорихме”, подчерта Райън.

Майкъл Райън също реагира и на дебата дали COVID-19 трябва да се счита за „ендемичен“. Първият от водещите европейски политици, който говори по този въпрос, беше испанският премиер Педро Санчес. Испанското правителство почти завърши разработването на система от мерки, според която COVID-19 ще се смята „не за пандемия, а за ендемична болест“ като сезонния грип. Властите в Испания искат да реагират на ковид като на обикновен грип без да регистрират всеки случай и да правят ежедневни доклади, без тестове при най-малкия симптом и каквито и да е карантинни ограничения.

„Ендемията сама по себе си не представлява нещо добро. Тя просто означава, че вирусът е тук завинаги”, заяви представителят на СЗО. Според оценките на редица експерти в областта на здравеопазването, ако COVID-19 стане ендемично заболяване, той ще продължи да води до смъртни случаи, но броят им ще бъде значително по-малък.

Според портала Worldometer, от началото на пандемията в света с коронавирус са били заразени 334 656 351 души, а 5 572 282 души са починали от вируса.

Представителят на СЗО в България: Трудно ще изкореним COVID-19, трябва ново поколение ваксини

Това, което се случва в България е истинска трагедия. Не трябваше да позволите толкова много хора да загубят живота си. Това каза предс...

На 11 януари, СЗО прогнозира, че повече от половината от европейското население може да се зарази с варианта Омикрон до март. Ханс Клуге - регионален директор на СЗО за Европа и Централна Азия, каза, че през първата седмица на 2022 г. в региона са регистрирани повече от 7 милиона нови инфекции - бройка, която се е удвоила за две седмици. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа