СЗО призова Великобритания да се откаже от масовата ваксинация

5966
СЗО призова Великобритания да се откаже от масовата ваксинация
Снимка: iStock/Guliver

Властите на Обединеното кралство и други страни първоначално трябва да се откажат от плановете за бърза масова ваксинация на населението срещу коронавируса, като се ограничат до ваксинации само за най-уязвимите категории граждани, така че повече хора по света да имат достъп до ваксините. Това заяви официалният представител на Световната здравна организация (СЗО) Маргарет Харис, цитирана от TACC

„Ние призоваваме жителите на Обединеното кралство: „Можете да изчакате. “Ние вярваме, че страните, които ваксинират здравните работници и хората с повишен риск от заразяване с коронавирус, трябва да гарантират достъпа до ваксините и за други“, каза тя в интервю за BBC. Харис отбелязва, че подобен подход "би бил правилен не само от морална гледна точка, но и от икономическа".

"Наскоро бяха публикувани много интересни аналитични статии, показващи, че е икономически нецелесъобразно да се ваксинира само населението на вашата страна, а след това да седнете и да кажете, че всичко е наред. Фразата "сам воин на бойното поле не е армия" е приложима в този случай. Живеем на една планета, силно сме свързани помежду си“, каза представителят на СЗО.

AstraZeneca: Отстранени са повечето проблеми при производството на ваксината в Европа

Англо-шведската компания AstraZeneca обяви, че са отстранени повечето проблеми в заводите за производство на ваксина срещу Covid-19 в Е...

На 25 януари генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че „ваксиналният национализъм“ може да струва на глобалната икономика 9,2 трилиона долара, а почти половината от тази загуба - 4,5 трилиона долара - може да бъде понесена от най-богатите икономики. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се съгласи с неговата оценка, призовавайки за по-справедливо разпределение на ваксините по целия свят.

Ваксинациите във Великобритания започнаха на 8 декември. В момента жителите на страната се ваксинират с лекарства от препарати на Pfizer и нейния германски партньор BioNTech, както и от британско-шведската компания AstraZeneca и Оксфордския университет. Според правителствените данни първата от двете дози ваксина вече е приложена на 7,9 милиона души - близо 12% от населението на кралството. Първи бяха ваксинирани медицински работници, хора, живеещи в домове за възрастни хора, и хора над 80 години. От средата на януари властите обявиха началото на ваксинацията на британци на възраст от 70 до 80 години, както и на хора, страдащи от заболявания, които могат да усложнят хода на COVID-19, отбелязва още агенция "Фокус".

Правителството на Обединеното кралство преди това реши да увеличи интервала между две дози на ваксината от препоръчителните три седмици на три месеца, за да има време ваксинира максимален брой хора. Властите се стремят да ваксинират около 15 милиона души до средата на февруари, което би облекчило настоящите ограничения заради коронавируса. Тази седмица Великобритания стана петата страна в света след САЩ, Бразилия, Индия и Мексико, където броят на хората, починали след инфекция с коронавирус, надхвърли 100 хиляди души.

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Над целта: Чехия договори доставка на 1 милион снаряда за Украйна

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове*

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа