Тактика и стратегия: На какво залага Русия след загубата на Работино (ВИДЕО)

10470
Тактика и стратегия: На какво залага Русия след загубата на Работино (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Атаки с дронове и обстрели – така руската армия опитва да задържи напредващата украинска контраофанзива в западната част на Запорожка област (направлението Орехов – Токмак – Мелитопол).

За тази руска тактика говори украинският зам.-министър на отбраната Анна Маляр. А политическият анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке препубликува специално видео на руския пропагандист Семьон Пегов, с което показва, че въпреки всички твърдения на руснаците как контрааткували в Работино (10-12 километра южно от Орехов), всъщност правят само обстрели с артилерия и дронове:

Междувременно 47-ма щурмова бригада на украинската армия публикува специално видео, посветено на освобождаването на Работино. А какви са вероятните следващи непосредствени цели на украинската армия в Запорожието - основно е Върбово, на 18 километра югоизточно от Работино, където скенери на НАСА отчитат топлинна активност по-близо до селището, отколкото досега и това подсказва изместване на полето на стрелба в ущърб на руснаците. Руският военен блогър Владислав Романов също пише в Телеграм, че "ситуацията е много опасна": Какво са подготвили руснаците на втората защитна линия в Запорожието? (ВИДЕО)

Известно раздвижване има и на границата между Запорожка и Донецка област, в направлението Велика Новоселка – Бердянск. Вниманието на украинците е насочено към Приютно, на 15 километра югозападно от Велика Новоселка. А Семьон Пегов изразява опасения, че украинците са превзели някои важни руски позиции при Кременчук, на 15 километра югоизточно от Велика Новоселка.

Руската надежда за паритет на бойното поле – засега само надежда

По отношение на направленията към Купянск и Лиман вече е видимо, че руснаците отново се насочват главно към линията Сватово – Кремена. При Купянск новините идват от руски военни блогъри и новинарски агрегатори, но без видокадри, които са бъдат геолокализирани. Новините са следните – руската армия „прочиства“ украински позиции при Синковка, на 9 километра североизточно от Купянск, но такива новини от руска страна има буквално в поредица от дни. В дневния обзор на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) има изрична препратка към публикация на руския военен пропагандист Семьон Пегов (WarGonzo), в която той коментира, че руснаците трудно ще пробият през Синковка и Петропавловка без допълнителни ресурси. Там има много минни полета, както и блатист терен, които предоставят добра защитна позиция на украинците. Друг популярен руски военен телеграм канал "Рибар" също признава, че към Купянск на практика няма промяна на ситуацията.

В направлението Сватово – Кремена основните битки са при Новоегоровка, на 15 километра югозападно от Сватово. Засега потвърден руски напредък там няма – дори в сутрешната сводка на украинския генщаб има данни само за руски артилерийски обстрели в този сектор на фронта. Но украинският зам.-министър на отбраната Анна Маляр предупреди, че руското командване прегрупира руските сили и специално части на руските ВВС с идеята да атакува към Лиман и да привлече повече ресурси на украинската армия там, за да отслаби украинската контраофанзива в Запорожието. По украински данни само към Линам са съсредоточени 48 000 руски войници, а по линията Купянск – Сватово – Кремена според руски военни блогъри има 110 000 руски войници.

По отношение на Бахмут, Анна Маляр изрично посочва в пространна публикация в Телеграм, че руснаците са опитали да контраатакуват при Орехово-Васильовка (11 километра северозападно от Бахмут) и при Клещеевка (6-7 километра южно от Бахмут), но неуспешно. За Клещеевка Маляр казва, че украинците са изтласкали руските сили от центъра на населеното място. За 1 седмица украинците са прибавили още 1 квадратен километър територия и от началото на контраатаката там след падането на Бахмут са си върнали 44 квадратни километра територия в района на града.

Битките при Бахмут са жестоки, а и руснаците имат успехи там с артилерийски обстрели по украинската пехота:

Война на дронове

Тази нощ беше по-спокойна, като единствено руското военно министерство съобщава за два свалени дрона в област Тула. Официалната руска информация е, че няма щети и жертви – дали обаче е така, ще си проличи вероятно скоро.

В района на Кримския мост, както и в Луганска област, също имаше данни за сериозна активност на руската ПВО.

Русия пак не спи: Въздушни атаки в Калуга и Тула, армия от дронове в Крим (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 09.05 - НАТО подготвя декларация за неизпращане на войски в Украйна?

Унгария непреклонна: Няма да подкрепим безумния план за дългосрочна подкрепа на Украйна

Шведски съд призна Грета Тунберг за виновна за неподчинение

Полша се оплака от руски кибератаки

Си Дзинпин пристигна в Унгария, среща се с Орбан

150 000 посрещнаха олимпийския огън в Марсилия

Три големи пожара в Русия, включително в пристанище (ВИДЕО)

Армения обърна гръб на Путин, спира вноските си в ОДКС

Руски "военен герой" изнасилил 15-годишно момче, не му се търси отговорност

Евросъюзът реши какво да прави с приходите от замразените руски активи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа