The Jerusalem Post: Иранската заплаха не е нищо в сравнение с опасността от ядрена война между Русия и Америка

13192
The Jerusalem Post: Иранската заплаха не е нищо в сравнение с опасността от ядрена война между Русия и Америка
Снимка: Getty images/Guliver

Заплахата от потенциален ядрен Иран не е забавна, но още по-малко е ескалиращата заплаха от размяна на ядрени удари между САЩ и Русия, пише израелското англоезично издание The Jerusalem Post. Ето какво още гласи анализът, цитиран от "Фокус". 

"Двете страни са в процес на прекратяване на взаимните си ядрени ограничения и разработване на нови, по-модерни ядрени оръжия, които могат да използват една срещу друга.

САЩ миналата седмица официално прекратиха действието на Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО) от 1987 г., който елиминира около 2700 американски и съветски ядрени оръжия на европейския континент и може да напуснат и по-новия Договор за стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ-3) през 2021 г.

СТАРТ-3, който замени по-старите ядрени договори между страните, които се изпълняват от десетилетия, ограничи САЩ и Русия от 2010 г. да разполагат с до 700 разгърнати ракети и бомбардировачи, 1550 разгърнати бойни глави и 800 разгърнати и неразгърнати ракетни остановки.

След излизане от ДРСМО САЩ се очаква да тестват наземна крилата ракета през следващите седмици. А през ноември Пентагонът планира да изпробва балистична ракета със среден обсег.

И двете технически биха били тестове на конвенционални, а не ядрени оръжия.

Но ДРСМО от 1987 г. забрани такива наземни ядрени и конвенционални балистични и крилати ракети на земя с обхват от 310 до 3400 мили (500-5 500 км.), защото разработките на оръжия в конвенционалната арена могат да проправят пътя към развитието на ядрената арена.

Два проблема със сигурността са мотивирали САЩ да прекратят участието си в ДРСМО , който се разглежда като изключително успешен от десетилетия.

Въпреки първоначалния си успех, спорът за спазването условията от руска страна се разрази след 2014 г., когато САЩ за първи път публично обвиниха Русия за нарушаване на ДРСМО.

Недоволството на САЩ от руските действия нарасна през 2017 г., когато Москва започна да разполага наземната крилата ракета 9M729, способна да лети в забранения от ДРСМО диапазон.

Повече от година администрацията на президента Доналд Тръмп се опита да върне Русия обратно в съответствие с ДРСМО до октомври 2018 г., когато Тръмп рязко се насочи към излизане от Договора, което най-накрая стана официално миналата седмица. Русия не е единствената причина САЩ да развалят договора. Миналата седмица новият министър на отбраната на САЩ Марк Еспер заяви, че подкрепя разполагането на ракети със среден обсег в Азия в относително кратки срокове.

Американски представители от години предупреждават, че САЩ са в неизгодно положение в сравнение с Китай , който развива все по-модерни сухопътни ракетни сили.

Досега Пентагонът не можеше реагира на въоръжаването на Китай именно заради ДРСМО.

Критиците на администрацията на Тръмп казаха, че САЩ могат да продължат да разчитат на други способности като противовес на Китай, като ракети, изстреляни от американски военноморски кораби или самолети.

Привържениците на американската ракетна реакция на САЩ твърдят, че най-добрият начин за възпиране на китайската употреба на сухопътни ракетни сили е премахване на ограниченията, наложени от ДРСМО.

Москва сигнализира, че ако Вашингтон увеличи ядрените си сили, може да увеличи броя на крилатите ракети 9M729 на мобилни остановки, както и на ракетната система "Калибър".

По-рано бяха приети различни мерки и сега се обсъжда в Конгреса за финансиране на изследвания и разработки на следващото поколение американски ядрени и конвенционални балистични оръжия, като сумите достигат около 100 милиона долара.

Критиците казват, че Русия и Китай са разработвали някои от тези способности, за да компенсират очевидните, като цяло широки военни предимства на САЩ, на които никога няма да могат да се противопоставят.

Те също така казват, че цената от около 100 милиона долара е само началото на това, което би могло да бъде в нова, съвременна надпревара с оръжия, която може да излезе извън контрол.

Всичко това също се свързва обратно с Иран.

Докато в един момент от историята САЩ и Русия може би са мислили, че техните уникално разрушителни ядрени и кибер способности ще си останат между тях, новата история опровергава това.

Броят на страните с ядрено оръжие непрекъснато нараства от две на девет и заплашва да нарасне още.

Освен това, ако държава като Северна Корея може да разработи това, което се смята за начало на водородна ядрена бомба (след като вече разполага с атомната бомба от ранно поколение), тогава и други нови ядрени и кибер способности, които развиват висшите сили, също могат да се разпространят един ден и сред други страни.

Колкото повече начини за използване и разполагане на ядрени оръжия съществуват, толкова по-голяма е заплахата, която ще представляват страни като Иран и Северна Корея или дори терористи, които няма какво да губят.

Това не означава, че последните ходове на САЩ са правилни или грешни - и грандиозните игри за контрол на ядрените оръжия може да изглеждат далеч от израелските проблеми.

Но освен потенциала за глобален ядрен холокост между двете най-големи ядрени сили в света, ако някой извърши грешки, Ерусалим някой ден може да бъде изправен пред нови ядрени заплахи, които могат да бъдат проследени до сегашното отваряне на кутията на Пандора."

A ТУК може да прочетете анализ за протестите в Москва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа