Туск: Споразумение с Гърция ще допринесе за глобалната стабилност

1160
Туск: Споразумение с Гърция ще допринесе за глобалната стабилност
Снимка: Getty Images/Guliver

Председателят на Европейската комисия Доналд Туск отново призова за скорошно постигане на споразумение между Гърция и страните от еврозоната. Според Туск това ще помогне за „глобална икономическа стабилност”. Атина продължава да преговаря с кредиторите си относно трети пакет спасителни средства за икономиката й, който да бъде отпуснат на базата на осъществени и планирани от правителството на СИРИЗА реформи.

„Призовавам финансовите министри да постигнат споразумение много скоро… Надявам се в края на май, когато се проведе срещата на Г7 да видим позитивен отзвук от въвеждането на програмата за Гърция. Искам да окуража всички министри и институции да удвоят усилията си във финализирането на прегледа (на реформите)”, заяви Туск, цитиран от AFP, преди да участва в среща с японския премиер Шинзо Абе и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Финансовите министри на страните от eврозоната ще се срещнат на 9 май, когато трябва да се постигне и споразумение с Атина.

В момента преговорите между европейските кредитори, тези от Международния валутен фонд (МВФ) и гръцкото правителство са възпрепятствани от несъгласието за определени мерки, които СИРИЗА трябва да предприеме, ако страната не изпълни фискалните си цели за 2018 година.

МВФ смята за ключови т.нар. „мерки за непредвидени обстоятелства”, а без съгласието на организацията не може да приключи прегледа на гръцките реформи, който да отключи превеждането на спасителните средства, договорени в средата на миналата година.

Пакетът от нови задължения всъщност ще послужи на Гърция да направи две големи погасявания на наличния дълг на страната към Европейската централна банка.

„Трябва да сме сигурни, че Европа спомага за стабилността, а не за глобалната нестабилност”, заяви Туск.

Еврокомисарят по икономическата политика Пиер Московиси от своя страна заяви, че е необходима „много енергия” и работа, но е оптимист за постигането на споразумение. То ще отключи и възможността Атина да преговаря за опрощаване на част от задълженията на страната към страни от еврозоната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа