Украинската прокуратура: Насилието на Майдана е дело на командвани от Русия офицери

5810
Украинската прокуратура: Насилието на Майдана е дело на командвани от Русия офицери
Снимка: Getty Images/Guliver

Убийствата и насилието срещу участниците в революцията на Евромайдана са извършени от украински служители на реда по заповед на украинските власти и под ръководството на Русия. Това става ясно от заключение на Генералната прокуратура на Украйна от 19 февруари.

Най-голямото дело за Майдана: Янукович стои зад кръвопролитията, но има и пряка руска връзка

Без руски снайперисти

Никакви руски снайперисти не са участвали в стрелбата, отнела живота на украински граждани, заяви Олексий Донски, който е ръководител на отдела по въпросите на Майдана на Главната прокуратура. Той даде брифинг за медиите в Киев в понеделник.

Революцията започна през ноември 2013 г., когато хората се събраха на централния площад в Киев, за да протестират срещу отказа на прокремълския президент Виктор Янукович да подпише дългоочакваното Споразумение за асоцииране с Европейския съюз. Служителите на правоохранителните органи, а именно полицията за борба с безредиците "Беркут", използваха насилие, включително смъртоносна сила, за да потушат протестите. Повече от 100 души бяха убити по време на революцията, чиято кулминация беше бягството на Янукович в Русия.

Още: Дренчев е аут от "Възраждане", но продължава с руските опорки: Войната започнала заради украинците и Майдана

Припомняме, че само на 20 февруари 2014 г. загинаха над 30 души и бяха задържани 12 членове на вече разпуснатите специални части "Беркут", определени като основни виновници за кръвопролитията. Появиха се теории, че е имало стрелба в тила на протестиращите – че по руска поръчка снайперисти са стреляли по избрани цели. За това данни изнесе германската телевизия WDR, пускайки запис на водените по радиовръзка разговори между снайперистите.

Снимка: Getty Images

На съдбоносния 20 февруари те са били разположени по покривите на различни сгради в центъра на Киев. Разговорите им са били прехванати от един украински радиолюбител, с когото журналистите от WDR са разговаряли. От записа се чува как един снайперист пита колегата си: "Откъде се стреля? Нашите хора не стрелят по невъоръжени". Малко по-късно друг снайперист казва: "Някой застреля този човек, но не сме ние". След което добавя: "Има ли и други снайперисти освен нас? И кои са тези хора?".

Още: Основен кадър на Янукович от Майдана е новият командир на украинската териториална отбрана

Германските журналисти разполагат и с видеозаписи, на които може да се види, че опозиционерите на ул. "Институтская" са обстрелвани не само от правителствените сгради, но и откъм хотел "Украйна", намиращ се в тила им. За подобно нещо говорят и очевидци от мястото на събитието.

Оттогава нататък наяве излезе основният въпрос – кой е наредил стрелбата? Руската версия е, че става въпрос за ЦРУ – с цел да се ускори бунтът срещу Янукович. Украинската версия е, че диктаторът Владимир Путин стои зад кръвопролитията чрез Владислав Сурков, помощник на Путин по онова време, който тогава е в Киев. Той е наричан "сивият кардинал" на Владимир Путин.

Още: Не искахме Минските споразумения да работят: Сивият кардинал на Путин го призна

"Ако някой иска да чуе, че на Майдана е имало руски снайперисти, руски служители на реда, то такова нещо не е имало", каза Донски днес, цитиран от Kyiv Independent. "Това е една красива версия, която не се основава на реални факти. Това бяха украински служители на правоохранителните органи, които получаваха инструкции от украинските власти, които убиваха и които извършваха жестоки престъпления".

"Русия имаше огромно влияние върху тези решения"

Макар че самото насилие е извършено от украински офицери, "Руската федерация имаше огромно влияние върху тези решения и върху целия ход на събитията", които се случиха по време на революцията, заключиха от Генералната прокуратура на Украйна.

Според Донски 20 служители на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия, както и служители на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), са провели съвместни "информационни операции".

Още: Край на разследването за кръвта и убитите на "Майдана": Официални обвинения

"Двадесет офицери от ФСБ, включително петима генерали, няколко пъти пристигаха в Украйна и заедно със служители на СБУ подготвяха съответните информационни материали, които станаха основа за извършването на определени престъпни действия", каза Донски. Той също така заяви, че първоначалното насилие през ноември 2013 г. вече е било резултат от руската хибридна война, която е имала за цел да изостри ситуацията и да попречи на администрацията на Янукович да премине в проевропейска посока.

През януари Държавното бюро за разследване на Украйна обвини двама бивши командири на полицията за борба с безредиците "Беркут" в унищожаване на оръжия, използвани за стрелба по протестиращи по време на революцията на Евромайдана. От провеждането на протестите преди десет години над 30 души са обвинени в извършването на престъпления срещу протестиращи, като петима от тях са получили присъди.

Още: Делото за Майдана: "Беркут" са унищожили оръжията, с които са убивали невинни украинци

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Полските фермери разблокираха всички пунктове по границата с Украйна

Без повече 12345: Великобритания забранява слабите пароли за устройства

След внимателно обмисляне: Педро Санчес остава на премиерския пост

Жерар Депардийо е в ареста по подозрения в сексуално посегателство

Украйна с предупреждение към Европа: Спира да спазва някои точки от Европейската конвенция за правата на човека

САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители?

В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа