Украинската Рада прие оставката на военния министър, но отхвърли тази на Турчинов

15110
Украинската Рада прие оставката на военния министър, но отхвърли тази на Турчинов

Парламентът на Украйна не подкрепи оставката на Александър Турчинов като председател на Върховната Рада, след като в гласуването участваха само двама депутати.

Близо 4000 кримски военни са решили да продължат да служат на Украйна

Близо 4 хиляди от общо 19 хиляди украински военни от Крим са решили да продължат службата си за Въоръжените сили на Украйна, предаде РИ...

"Ако някой има претенции към мен, инициирайте моята оставка. Ако не искате, аз сам ще поставя на гласуване този въпрос", посочи Турчинов, цитиран от БГНЕС.

По-рано днес лидерът на партията УДАР Виталий Кличко заяви, че е готов да инициира отстраняването на Турчинов като председател на парламента.

"Ние виждаме, че действията на министъра на отбраната са неефективни. Трябва да се водят консултации по въпроса в рамките на коалицията. Ако ще продължаваме така и занапред, можем да поставим въпроса за оставката на председателя на Върховната Рада", посочи Кличко. Той беше подкрепен само от двама депутати.

В същото време украинските депутати от Върховната Рада гласуваха за оставката на и.д. министър на отбраната Игор Тенюх, предаде Обозреватель. За приемане на постановлението гласуваха 228 народни представители от 450-членния парламент.

Янукович ще опита да си върне властта със сила?

Сваленият украински президент Виктор Янукович ще опита да си върне властта чрез военна операция, предаде „Обозревател”, поз...

В речта си пред Радата Тенюх отбеляза, че напоследък в медиите започва да се появява информация за липсата на категорични заповеди от Министерството на отбраната към украинските военни в Крим. Министърът увери, че е дал заповед да се използват оръжия още на 3 март, веднага след като е встъпил в длъжност.

„Аз никога не съм се държал за своето място. Ако има по-достоен кандидат, готов съм да си отида. Затова подавам оставка", каза Тенюх.

Върховната Рада назначи Михаил Ковал за министър на отбраната. Постановлението беше подкрепено от 251 народни представители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com