Украински командир: Опитаха се да ме подкупят (ВИДЕО)

7710
Украински командир: Опитаха се да ме подкупят (ВИДЕО)
Снимка: принтскрийн/YouTube

Робърт Бровди, командир на въздушното разузнаване на Въоръжените сили на Украйна с позивна Мадяр, определи скандала с обществените поръчки за храната в украинската армия като вероятна провокация. Той разказа как преди дни са се опитали да го въвлекат в това, предлагайки му оределена цена, за да "свидетелства" за корупционна схема. Бровди, който командва тактическата група за въздушно разузнаване S.A.R.G. "Птиците на Мадяр", сражаващи се в момента в покрайнините на Соледар, разказа за неприличното предложение, което е получил от неизвестен мъж в ефира на проекта Politeka Online.

Както стана известно в момента Украйна се тресе от скандал за корупция с обществените поръчки за храната в армията. На 21 януари изданието ZN.UA съобщи, че Министерството на отбраната на страната закупува продукти за украинските военни два до три пъти по-скъпо, отколкото струват в киевските супермаркети. Това стана причина и за няколко оставки на правителствени служители днес, 24 януари, а в министерството са назначени проверки.

По този повод Мадяр разказа пред журналист, че е бил потърсен преди седмица в неговия канал в Telegram от читател, който имал за него „интересна информация“. Военният, който поддържа връзка с абонатите си, му отговорил.

След това неизвестният мъж му направил "такова неприлично предложение", по думите на Мадяр, че той останал изумен и изключил всички коментари за един ден. А предложението гласяло, че той като военен, който се ползва с голяма популярност, може да насочи вниманието на обществото "към корупцията във Въоръжените сили на Украйна".

"Вие сте военен, вие сте справедлив... Хората ви вярват, така че обърнете внимание на корупцията във Въоръжените сили на Украйна", гласяло съобщението. След което започнали да го "навиват" с нови съобщения за цената на яйцата, разказа Робърт Бровди. 

Той отбеляза, че е обяснил на непознатия, че не е запознат със ситуацията и не знае "колко струват яйцата в магазина", тъй като не ги е купувал от 11 месеца - откакто е на фронта.

ОЩЕ: Общо четирима зам.-министри и петима областни управители подадоха оставки в Киев 

Оръжеен скандал за негодни снаряди в Украйна намеси България

Нов скандал за корупция в украинската армия намеси името на България, съобщи изданието eadaily.com. Постъпилите за използване артилерий...

Мадяр сподели, че досега не е придавал някакво значение на този разговор. „Не съм придавал никакво значение на това... Но върхът на този разговор беше „ние ви предлагаме, а вие дори не попитахте за цената“... Тоест поискаха от мен да дискредитирам системата, в която съм, като използвам примера с яйцата“, обясни Мадяр.

Командирът добави, че е блокирал въпросния абонат и е смятал, че с това цялата история е приключила. "Нямаше и да си спомня за това, ако сега от два дни вече не обсъждахме цената на яйцата (намеквайки за скандала с цените на закупуваните храни за армията). Как да тълкувам това?"

ОЩЕ: Украински прокурор подаде оставка заради почивка в Испания 

Мадяр смята, че правоохранителните органи трябва да си свършат работата и да прегледат договорите за обществените поръчки, които са сключвани. Но предвид отправеното му на него самия предложение още преди да се завихри скандалът, е много вероятно да е било провокация, предполага той. Военният добави още, че опитите сега да се обвинява политическото ръководство на Украйна "без да се подбират средствата" няма да допринесат за обединението на страната, а само ще донесат допълнителни сътресения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа