Зам.-министър на Украйна подаде оставка заради храна за армията

2618
Зам.-министър на Украйна подаде оставка заради храна за армията
Снимка: Getty Images

Украинският заместник-министър на отбраната Вячеслав Шаповалов е подал оставка след скандала с обществените поръчки, който разтърси страната в навечерието на годишнината от началото на руската инвазия.

Украинският вестник ZN.UA съобщи преди дни, че Министерството на отбраната купува някои храни за армията на цени, които са от два до три пъти по-високи от тези в киевските хранителни магазини. Ведомството нарече обвиненията в корупция "необосновани и неподкрепени с доказателства", но благодари на Шаповалов, който отговаряше за обществените поръчки, че е поел отговорността.

Зеленски: Бързо ще се справим с корупцията в Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че корупцията - хроничен проблем на страната, изтласкан на заден план от войната срещу...

Не е известно дали Вячеслав Шаповалов е бил помолен да подаде оставка след разкритията на журналистите, уточнява Kyiv Independent.

Репортерите твърдят, че са се сдобили с договор на Министерството на отбраната за закупуване на храна за войниците през 2023 г. на обща стойност 13,16 млрд. украински гривни (360 млн. долара). Документът е бил сключен на 23 декември.

Според информацията Министерството на отбраната се е съгласило да купува яйца по 17 гривни за брой, докато в киевските магазини за хранителни стоки цената на едно яйце е близо 7 гривни. Килограм картофи, които ще бъдат поръчани за украинските войници, струва 22 гривни, докато цената в магазините за хранителни стоки е около 9 гривни, съобщава ZN.UA. Изданието твърди, че завишените цени свидетелстват за възможна корупционна схема.

Кулеба очаква предприсъединителните преговори с ЕС още тази година

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че предприсъединителните преговори с ЕС трябва да започнат тази година. "Убедени сме,...

На 23 януари министърът на отбраната Олексий Резников излезе с изявление, в което нарече завишените цени "техническа грешка" на изпълнителя, който "е допуснал грешка при прехвърлянето на данните от една таблица в друга".

Резников отхвърли разследването като "нищо друго освен манипулации" и обеща последствия за тези, които са изнесли договора пред журналисти. Той добави, че Службата за сигурност ще търси предполагаемия информатор.

По-рано днес заместник-главният прокурор на Украйна Алексей Симоненко бе освободен от поста си след подадена оставка. Причината е почивката му в испански курорт при съществуващото в момента ограничение за излизане на мъжете извън Украйна в условията на военно положение.

Също така оставка имаше в кабинета на президента Володимир Зеленски. Подаде я зам.-началникът на офиса му Кирило Тимошенко - вижте причината тук.

Думи на бивш полски министър за разделянето на Украйна предизвикаха дипломатически скандал

Изявление на бившия външен министър на Полша Радослав Сикорски, че управляващата партия в страната е допускала сценарий за разделяне на...

Преди около седмица оставка подаде и съветникът на Зеленски Олексий Арестович, след като разпространи погрешно предположение, че трагедията в Днипро, при която след руска атака загинаха поне 44 души, се дължи на свалена от украинската ПВО руска ракета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа