Украйна и Полша се договориха да намерят компромис за зърното

5290
Украйна и Полша се договориха да намерят компромис за зърното
Снимка: Actualno/колаж

Министърът на аграрната политика и храните на Украйна се договори с полския си колега да разработят вариант за сътрудничество по отношение на износа на украинска земеделска продукция на фона на разгорелия се зърнен скандал.

Украинският министър Микола Солски е провел днес телефонен разговор с полския си колега Робърт Телус, съобщиха от украинското ведомство на страницата им във Фейсбук.

Двамата са обсъдили ситуацията и са постигнали съгласие да формулират общо решение, което да бъде в интерес и на двете страни.

Още: Моравецки: Украинските олигарси няма да управляват полския пазар

"Страните потвърдиха тесните и конструктивни отношения, които многократно са демонстрирали и се договориха, като имат предвид това, да разработят вариант за сътрудничество по експортните въпроси в близко бъдеще", се казва в публикацията.

В следващите дни предстоят следващите преговори, на които ще бъдат обсъдени въпросите, подготвени от двете страни. Също така полската страна ще проучи украинския експортен план и ще подготви своите предложения към него.

По-рано днес полският министър Робърт Телус коментира пред агенция PAP, че Полша е готова за преговори с Украйна като добави: "Мисля, че Украйна преосмисли своите мнения, които изрази преди“. „Искаме да помогнем на Украйна с транзита, но това трябва да е транзит и да не навреди на полските фермери“, допълни той.

Още: Полски депутат представи на Украйна „сметка“ за оказаната й помощ (ВИДЕО)

Тази сутрин и заместник-министърът на икономиката на Украйна Тарас Качка припомни за предложението на Украйна да се въведе механизъм за съвместна проверка и координация на доставките на четири вида селскостопански стоки - пшеница, царевица, рапица и слънчоглед за пет страни от ЕС. Той коментира в ефира на украинския телемаратон, че Варшава вече дава положителни сигнали за готовността си да разгледа този механизъм, предложен от Украйна. Качка призна, че това няма да реши напълно проблема, но ще е стъпка напред.

Междувременно асоциациите на млечните производители на Украйна и Полша призоваха своите правителства да предприемат конструктивни действия, които да са от полза и за двете страни, съобщи "Телеграф". В изявление двете асоциации призовават правителствата си да положат усилия "за създаване на добри отношения и сътрудничество въпреки всички политически сътресения". "Очакваме конструктивен диалог и разбиране, че само съвместни действия, основани на разбирателство и уважение, ще ни позволят да формираме ползотворни отношения в бизнеса и търговията, което ще допринесе за по-доброто функциониране на полското и украинското селско стопанство“, се казва в декларацията.

Вчера, 20 септември, вицепремиерът и лидер на полската управляваща партия „Право и справедливост“ Ярослав Качински заяви, че Полша ще продължи да подкрепя Украйна, въпреки споровете за износа на зърно.

Още: Спорът Полша - Украйна: Зеленски ли обиди Варшава или са виновни полските избори?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Беларус се оттегли от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.05 - Какви са вариантите за бъдещето пред Украйна?

Макрон: Да се позволи на Киев да нанася удари по руски бази, изстрелващи ракети

Олаф Шолц: Искаме да предоставим още милиарди помощ на Украйна

Крайноляв депутат с палестинско знаме спря заседанието на френския парламент (ВИДЕО)

Украйна получава първите артилерийски снаряди от инициативата на Чехия

Португалия дава 126 млн. евро за военна помощ на Украйна (СНИМКИ)

Ще загази ли вокалът на Рамщайн заради сексуалните си посегателства?

Украйна: Очакваме самолети F-16 много скоро, но голяма част от помощта пристига със закъснение

Силна експлозия избухна в Одеса след руска атака с балистични ракети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа