Спорът Полша - Украйна: Зеленски ли обиди Варшава или са виновни полските избори?

6315
Спорът Полша - Украйна: Зеленски ли обиди Варшава или са виновни полските избори?
Снимка: Actualno/колаж

Спорът между Полша и Украйна за ембаргото върху вноса на украинско зърно продължава да ескалира. Украинският президент Володимир Зеленски коментира този проблем по време на посещението си в Ню Йорк и думите му предизвикаха възмущение във Варшава. Там остро бе прието изказването му, че „някои в Европа разиграват политически театър, като правят от зърното трилър“. А Зеленски не се поколеба да добави и следното: „Може да изглежда, че те играят своята роля, но всъщност те помагат да се подготви сцената за московския актьор“.

Украинското издание zn.ru е събрало вестникарски заглавия и коментари в полската преса от днес, които показват как в Полша се коментира развоя на събитията. Всъщност от тях става ясно, че реакциите са от огорчение от "неблагодарността" на Украйна до критика на полското правителство и обвинения в некомпетентност, която ще доведе само до щети за самите полски фермери.

Така например, Gazeta Prawna пише, че думите на Зеленски са възприети като възмутителни и несправедливи. „Украинското правителство отблъсква ръката, която му помага. Полша беше тази, която през последните месеци изигра ключова роля в политиката за подкрепа на украинската държава. Всъщност, атакувайки спасителите си, Украйна не помага на себе си", цитира изданието ръководителя на службата по международните въпроси на полския президент Марчин Пржидач.

ОЩЕ: Полша привика украинския посланик заради изявлението на Зеленски пред ООН

На въпрос дали реакцията на Полша ще бъде само дипломатическа или ще има някакви по-сериозни последици, Пржидач казва, че Полша ще следва преди всичко своите интереси и че не може да се предоставя подкрепа на Киев по начин, който би навредил на полската икономика.

Друго полско издание, Gazeta Wyborcza, обаче е на съвсем различно мнение. То отбелязва, че опитът да се защитят полските фермери от украинското зърно всъщност може само да им навреди. 

„Недалновидното решение на полското правителство да забрани вноса на зърно доведе до голям търговски конфликт и ще се отрази на състоянието на полските земеделски производители, които може да бъдат откъснати от украинския пазар. (...) Полша продължава да внася малини, мед и птиче месо. Така че правителството е много избирателно в защитата на вътрешния ни селскостопански пазар“, пише изданието.

То добавя, че Украйна се е превърнала в най-големият вносител на полски домати, лук, краставици, както и на цитрусови и екзотични плодове, които полските вносители препродават на украинския пазар. 

ОЩЕ: Ройтерс: Полската крайна десница оказва натиск върху правителството заради подкрепата за украинските бежанци

Друга медия, "Rzecspospolita", на свой ред посочва, че проблемът с украинското зърно съвсем не е нов - той се е появил още преди година. Само че тогава за разлика от сега управляващата партия "Право и справедливост" определи проблема като "руска пропаганда". Какво се е променило сега? Просто наближават избори. Именно с изборите свързва полското издание сегашната остра реторика на кабинета във Варшава по отношение на украинския внос. "„Право и справедливост“ иска да покаже на полските фермери, че се бори за техните интереси, така че тази категория избиратели да не преминат на страната на партията "Конфедерация на свободата и независимостта"" (крайнодясната формация - бел.ред.).

И изданието безпощадно добавя, че тази реторика на Варшава "няма много общо със защитата на интересите на полското селско стопанство, а по-скоро е паническо прикритие за бездействието на правителството, което за една година не успя да разработи разумна система за износ на украински селскостопански продукти за други страни“. Изданието допълва, че управляващата партия  се опитва да прикрие своята некомпетентност като се обръща срещу Украйна.

ОЩЕ: Полски министър: Варшава може да спре подкрепата си за Украйна

"Rzecspospolita" обръща внимание на думите на говорителя на правителството Петер Мюлер, който съобщи, че специалният статут на украинските бежанци няма да бъде удължен. Според медията по този начин украинските бежанци ще бъдат превърнати в заложници в настоящия спор за украинското зърно. 

"Украинците трябва да се радват, че войната започна преди година и половина и тогава правителството предостави помощ на Киев. Ако беше започнала днес, преди изборите, помощта за Украйна нямаше да е толкова очевидна“, обобщава изданието.

ОЩЕ: Дуда сравни Украйна с удавник, който повлича съседите си към дъното

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснаците опитаха вкуса на войната: Ужас и паника в Белгород, рухнал 9-етажен блок след обстрели (ВИДЕА)

Първи обвинения към украинското командване: В Харковска област е горещо (ВИДЕО)

Нова руска петролна рафинерия гори, губернатор пробва да излъже, че няма нищо (ВИДЕО)

Президентски избори се провеждат в Литва

Германски депутати поискаха НАТО да сваля дронове над Украйна

Отново: Язовирна стена се скъса в Омска област (СНИМКИ)

Грузия отново излезе на улицата против закона за чуждите агенти (ВИДЕО)

Нов свален Су-25 в Украйна: Явно украинците имат ново американско оръжие

Украинските мъже в Германия са поне 200 000 и подлежат на мобилизация от Зеленски: Какво ще се случи с тях?

Основното предназначение на мъжете е да умрат за Родината си: Руски политик (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа