Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна получи безвъзмездна финансова помощ от Албания

05 август 2022, 15:47 часа • 3456 прочитания

Украйна получи безвъзмездна финансова помощ на стойност 1 милион евро от Албания, обяви Министерството на финансите на нападнатата от Русия страна. Траншът е станал факт на 4 август и парите вече са в държавния бюджет.

„Министерството на финансите на Украйна, в сътрудничество с посолството ни в Албания, осигури получаването на финансова помощ по сметките на Държавната хазна на Украйна“, потвърдиха от Киев.

"Подкрепата на нашите международни партньори ускорява победата на Украйна. Благодарни сме на правителството на Албания за помощта, която оказва на страната ни в условията на пълномащабното нахлуване на Руската федерация. Тези средства ще укрепят стабилността на финансовата система на Украйна", заяви министърът на финансите Сергей Марченко.

Посочените средства ще бъдат насочени към финансиране на приоритетни разходи на държавния бюджет на Украйна.

На 19 юли Марченко подписа Меморандума за разбирателство между Украйна и ЕС и съответното кредитно споразумение за получаване на извънредна макрофинансова помощ от блока в размер на 1 млрд. евро.

В края на юни държавният бюджет на Украйна получи безвъзмездна помощ от САЩ в размер на 1,3 млрд. долара.

В началото на юли държавният бюджет на Украйна получи безвъзмездна помощ от Германия в размер на 1 млрд. евро. На 12 юли в страната пристигна и безвъзмездна помощ в размер на 1,7 млрд. щатски долара от Единния донорски доверителен фонд, създаден от Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР), Международната асоциация за развитие (МАР) и Американската агенция за международно развитие (ААМР).

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес