Украйна: Русия иска да открадне тока от АЕЦ Запорожие за Крим

3884
Украйна: Русия иска да открадне тока от АЕЦ Запорожие за Крим
Снимка: БГНЕС

Руските сили, окупирали Запорожката атомна електроцентрала в Югоизточна Украйна, се готвят да я свържат с Крим, анексиран от Москва през 2014 г., и ѝ нанасят щети, като пренасочват производството на електроенергия, предупреди украинският оператор "Енергоатом".

Това е най-голямата атомна електроцентрала в Европа и е окупирана от Русия в началото на нейната инвазия. Киев и Москва взаимно се обвиняват за нападения срещу централата, припомня БГНЕС.

Русия отрича руски генерал да е наредил миниране и взривяване на АЕЦ "Запорожие"

Руското военно министерство категорично отрече, че е имало изявление на руски генерал за готовност да бъде взривена най-голямата АЕЦ в ...

"Руските военни, които завладяха Запорожката атомна електроцентрала, изпълняват програмата на (руския оператор) Росатом, насочена към свързването на централата с кримската електрическа мрежа", заяви президентът на "Енергоатом" Петро Котин пред украинската телевизия.

"За да направят това, първо трябва да повредят електропроводите на централата, свързани с украинската енергийна система. От 7 до 9 август руснаците вече са повредили три електропровода. В момента централата работи само с една производствена линия, което е изключително опасен начин на работа", добави той.

"Когато и последната производствена линия бъде изключена, заводът ще се захранва от генератори, работещи с дизелово гориво. Тогава всичко ще зависи от тяхната надеждност и запасите от гориво", предупреди Котин.

Запорожката атомна електроцентрала е най-голямата в Европа и произвежда една четвърт от цялото електричество в Украйна. Тя е с капацитет от около 6000 MW и се състои от шест енергийни блока. От 1996 г. Запорожката АЕЦ е отделно подразделение на националната компания за производство на ядрена енергия "Енергоатом", която се контролира от Украйна. Обектът е превзет от руските сили през март тази година. В момента Запорожката АЕЦ работи със 70% от пълния си капацитет, тъй като окупираната от руснаците територия на Запорожка област има свръхпредлагане на произведена електроенергия. Има планове за бъдещи доставки в Крим.

В понеделник украинският президент Володимир Зеленски повдигна въпроса за ядрена катастрофа след ударите по централата. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди, че всяка атака срещу ядрената централа би била "самоубийствена". "Надявам се, че тези атаки ще спрат, и в същото време се надявам, че МААЕ ще може да получи достъп до централата", каза той.

Зеленски: Запорожката АЕЦ може да се превърне в нов Чернобил (ВИДЕО)

Украинският президент Володимир Зеленски повдигна въпроса за ядрена катастрофа след ударите по най-голямата атомна електроцентрала в Ев...

Неотдавнашните боеве около централата накараха Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която е ядрен надзорник на ООН, да предупреди за "много реален риск от ядрена катастрофа".

Междувременно Съединените щати призоваха Русия да върне на Украйна пълния контрол върху Запорожката атомна електроцентрала. Вашингтон възнамерява да работи по този въпрос с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Това съобщи прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер на брифинг с журналисти.

Тя заяви, че американската страна "продължава да следи отблизо ситуацията" в централата. Според думите ѝ, Министерството на енергетиката на САЩ и Националната администрация за ядрена сигурност считат, че "данните от сензорите за радиация продължават да постъпват". "За щастие не сме забелязали признаци на повишени или необичайни нива на радиация", добави Жан-Пиер.

"Воденето на бойни действия в близост до атомна електроцентрала е опасно", заяви говорителката на американската администрация. "Продължаваме да призоваваме Русия да прекрати всички военни операции в украинските ядрени съоръжения или в близост до тях и да върне пълния контрол върху тях на Украйна. Ще продължим да подкрепяме усилията на МААЕ да изпълни мандата си за технически гаранции, за да помогне на Украйна да обезопаси ядрените си съоръжения", заяви говорителката.

По информация на "Интерфакс", Русия иска въпросът с АЕЦ Запорожие да бъде разгледан на заседание на Съвета за сигурност на ООН на 11 август.

Украйна: Руснаците минират АЕЦ "Запорожие", генерал заговори за взрив

Руснаците са започнали да минират най-голямата атомна електроцентрала в Европа – АЕЦ „Запорожие“, която е под техен к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа