Унгария обмисля въпроса за плащането на руския газ в рубли

2170
Унгария обмисля въпроса за плащането на руския газ в рубли
Снимка: iStock/Guliver

Унгарският министър на външните работи и външноикономическите отношения Петер Сиярто заяви, че страната обмисля възможността да плаща внасяния от Русия газ в рубли, съобщава "Комерсант".

Той уточни, че първото задължение за плащане към "Газпром" трябва да бъде изпълнено през май, а в момента се проработват техническите му детайли.

„Работим по този въпрос. Преди всичко бих искал да кажа, че първото ни платежно задължение към „Газпром“ ще се появи в края на май и сега работим по детайлите на техническо решение, за да можем да платим. Енергоснабдяването на Унгария е безопасно и ще остане безопасно“, подчерта министърът на съвместна пресконференция със сръбския си колега Никола Селакович след разговорите в Сегед, цитира думите му MTI.

Петер Сиярто отбеляза, че доставките на газ от Русия за Унгария са регулирани от двустранно споразумение, „в което ЕС не участва“, така че Будапеща не се притеснява от евентуален отговор от страна на Европейската комисия към страни, които внасят руско гориво въпреки общия бойкот.

По-рано руският посланик в Унгария Евгений Станиславов заяви, че унгарската държавна енергийна компания MVM обсъжда с "Газпром" прехвърлянето на договорите за газ в рубли. През септември „Газпром“ и MVM подписаха два дългосрочни договора за доставка на газ за Унгария през газопровода „Турски поток“, заобикаляйки Украйна.

На 31 март руският президент Владимир Путин подписа указ, според който "недружелюбните страни" трябва да плащат за руския газ в рубли. Успоредно с това Европейската комисия подготви план за пълен отказ от вноса на руски въглища, нефт и газ до 2030 г. в отговор на руската инвазия в Украйна.

Междувременно унгарското външно министерство привика посланика на Украйна Любов Непоп след нейно изявление за позицията на Будапеща по Украйна, съобщи Reuters.

В изявлението на ръководителя на външното министерство се казва, че е време Киев „да спре да обижда Унгария и да признае волята на унгарския народ“.

Сиярто припомни, че унгарското правителство от самото начало е осъдило руската „военна операци“я в Украйна, подкрепило е суверенитета на съседната страна и е започнало да оказва помощ на стотици хиляди украински бежанци.

В същото време, подчерта Сиярто, сигурността на Унгария и унгарския народ винаги е била основен приоритет на правителството. „Затова няма да доставяме оръжия [на Украйна] и да гласуваме за енергийни санкции [срещу Русия]“, заяви Сиярто.

По-рано руският посланик в Унгария Евгений Станиславов заяви пред РИА Новости, че украинският посланик в Будапеща е обсъждал с украинския външен министър Дмитрий Кулеба начини да се повлияе на резултатите от изборите в Унгария заедно с опозицията. Унгарският външен министър Петер Сиярто обвини Украйна, че се опитва да повлияе на резултатите от парламентарните избори в страната. Изборите, проведени на 3 април, бяха спечелени от управляващия алианс, воден от премиера Виктор Орбан.

ОЩЕ: Отказалата се от руския газ Латвия обмисля закупуването му за рубли

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа