Унгарската "Белене" - пример за слабостта на Европейския съюз

3352
Унгарската "Белене" - пример за слабостта на Европейския съюз
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Казусът със строежа на АЕЦ „Пакш 2“ в Унгария не получи почти никакво медийно внимание в България. А той е показателен за липсата на политическа воля от страна на Европейския съюз.

ЕС е на път окончателно да позволи строежа на новата унгарска ядрена мощност, въпреки очевидните притеснения. И формалната причина, върху която се опира Брюксел, е клауза в договора за създаване на Европейската общност за атомна енергия (ЕВРАТОМ) от 1957 година. ЕВРАТОМ на практика се управлява от ЕС и в нея членуват всички държави-членки на ЕС плюс Швейцария. Според въпросния текст ядрените програми са приоритет на национална политика и регулаторните органи нямат толкова големи правомощия, твърдят от офиса на европейския комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер. А самият еврокомисар добавя, че предвид това ЕК не може да задава въпроса защо е предпочетена една технология за добиване на ток пред друга.

Именно в правомощията на Вестагер е да каже дали АЕЦ "Пакш 2" не се строи в нарушение на европейското законодателство по въпросите на конкуренцията – т.е. с непозволена държавна помощ. И това е само едно от тревожните обстоятелства около проекта. Защото:

75-годишен предприемач може да стане първият частен собственик на американска АЕЦ

Предприемачът Франклин Л. Хейни се съгласи да плати на Tennessee Valley Authority (TVA) 111 милиона долара за АЕЦ "Белафонте" в Алабама...

- изграждането беше дадено на "Росатом" без обществена поръчка, само с директно възлагане. Общият бюджет на проекта е 12 млрд. евро, като "Росатом" взема 10 млрд. евро.

- не е ясно колко ще плаща годишно Унгария – това е секретна информация, според окончателно приет закон на 6 декември.

- надзорът на строежа ще се осъществява от правителството, а не от Унгарската агенция за ядрено регулиране – пак по същия закон, приет на 6 декември.

- преводът на парите минава през "Внешекономбанк", която е в списъка със санкции на ЕС и ѝ е забранен достъпа до капиталовите пазари на ЕС заради политиката на Русия в Украйна.

Компании ще платят 23,6 млрд. евро за управление на ядрени отпадъци в Германия

Германското правителство одобри споразумение, според което собствениците на атомни централи в страната ще трябва да плащят за управле...

- според различни оценки има сериозна причина да се очаква, че токът от АЕЦ "Пакш 2" ще оскъпи като цяло предлагането на ток в Унгария.

- Унгария поема 50-годишен ангажимент за ядрена централа и отпадъците ѝ във време, в което възобновяемите енергийни източници поевтиняват, а при ВЕИ няма ядрени отпадъци.

Европейската комисия вече позволи процедурата по директно възлагане на строежа на централа. В момента Маргрете Вестагер проучва дали има нарушение на правилата за държавна помощ. Поведението на ЕК под ръководството на Жан-Клод Юнкер по темата е съвсем различно от това на ЕК по времето на Жозе-Мануел Барозу и това дава основание да се смята, че Вестагер няма да намери причина да каже "не" на АЕЦ "Пакш 2". "Политическите въпроси не са на масата. Брюксел третира АЕЦ "Пакш 2" като изцяло вътрешен за Унгария въпрос, но къде ще е Унгария с тази централа по отношение на Европейския енергиен съюз, за който Брюксел работи толкова години", пита пред „Политико“ Балаш Ромхани, председател на Унгарския институт за фискална отговорност.

Различни коментари сочат, че ЕК не изостря тона спрямо Виктор Орбан, защото Брюксел предпочита него пред крайнодясната унгарска партия "Йобик". Именно "Йобик" не даде на Орбан необходимите два гласа, за да бъде прокарана конституционна поправка за забрана за "групово заселване" на мигранти на унгарска земя. Причината обаче беше, че "Йобик" иска да не се заселват никакви мигранти – включително руснаци. АЕЦ „Пакш 2“ обаче ще се строи от „Росатом“ - не е ли иронично?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа