Юнкер: България не е напреднала достатъчно, за да влезе в еврозоната

2575
Юнкер: България не е напреднала достатъчно, за да влезе в еврозоната
Снимка: БГНЕС

Не съм казвал, че България трябва да стане член на еврозоната утре в 12 часа, а казвам, че България е на добър път. Нещата не са достатъчни, но има явен напредък. Това обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в София.

Изобщо не бих отстъпил от позицията, че мястото на България е в Шенген, каза Юнкер след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и българското правителство.

Кандидатстваме за чакалнята на еврозоната до средата на 2018 г.

Очаква се България да кандидатства за присъединяване към Европейския валутен механизъм, известен като ERM-2, до юни тази година като ...

България изпълнява всички условия за Шенген. Мисля, че в това отношение има правителства, които засега блокират присъединяването ѝ, въпреки реалността“, посочи Юнкер и уточни, че ако трябва, въпросът за присъединяването може да се повдигне и на Европейски съвет. „Никой не би могъл да обогати семейството на ЕС преди края на мандата на тази комисия, защото изискванията не са изпълнени“, уточни председателят на ЕК.

"Бюджетният дефицит е нещо непознато тук, безработицата пада, всичко това показва, че е постигнат сериозен напредък. Българското правителство се бори с корупцията и постига значителен напредък в последните години", посочи още той.

"От първостепенно значение е подобряването на свързаността и със Западните Балкани, и по отношение на Турция", заяви още Юнкер. "Западните Балкани са свързани повече помежду си, но искаме да ги свържем и с останалата част на Европа", заяви той и допълни, че в ЕК са доволни, че председателството обръща внимание на Западните Балкани.

„Радвам се, че планът „Юнкер“ работи и в България. Подписахме важен договор и поздравявам всички“, посочи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа