Управляващите печелят евроизборите в Румъния

16389
Управляващите печелят евроизборите в Румъния
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Лявоцентристкият съюз, ръководен от управляващите социалдемократи в Румъния, печели убедително европейските избори с около 41% от гласовете, сочат резултатите от екзит половете, предаде БГНЕС.

Румъния, където ЕС се ползва с високо доверие, изпраща 32 депутати в Европейския парламент. Либералите от опозиционната Национал-либерална партия останаха на второ място с около 14% от гласовете, сочат изследванията на институтите CURS и IRES. След тях се нарежда опозиционната Демократлиберална партия на дясноцентристкия президент Траян Бъсеску с около 12% от гласовете. Неотдавна обаче държавният глава оттегли подкрепата си за партията. Дясноцентристкото Народно движение, което сега се ползва с поддръжката на Бъсеску, получава 6% от гласовете.

Последната партия, която преминава прага от 5% за влизане в Европейския парламент, е Демократичният съюз на унгарците в Румъния с 6%. Крайнодясната партия "Велика Румъния" печели само 2,5%, лишавайки историческия си лидер Корнелиу Вадим Тудор от място в Брюксел.

Избирателната активност, която по традиция е ниска в Румъния, достигна 26,52% два часа преди затварянето на избирателните секции и е по-висока от регистрираната на предишните избори от 21,63%. Първите частични резултати от вота се очакват утре сутринта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа