Урсула фон дер Лайен: ЕС иска „нов трансатлантически дневен ред“ с Байдън

1531
Урсула фон дер Лайен: ЕС иска „нов трансатлантически дневен ред“ с Байдън
Снимка: Getty Images

САЩ и Европейският съюз трябва да изградят наново трансатлантическия съюз в сфери, като климатичните промени и дигиталната икономика при избрания президент Джо Байдън. Това заяви във вторник председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Reuters.

Европа, каза тя, трябва да поеме инициативата, като предложи да работи с новата администрация на САЩ, подчертавайки, че това не би означавало връщане към дневния ред от преди пет години.

„Нашият съюз се основава на споделени ценности и история. На обща вяра в съвместната работа за изграждане на по-силен, по-мирен и проспериращ свят“, каза фон дер Лайен в речта си пред посланици на ЕС по света.

„Тези цели винаги ще останат завинаги. Но в променящия се глобален пейзаж вярвам, че е време за нова трансатлантическа програма, подходяща за днешния свят“.

Тя поздрави Байдън и новоизбрания вицепрезидент на САЩ Камала Харис за победата им, но не спомена детронирания президент Доналд Тръмп, който не е признал резултатите от изборите.

Много европейски лидери бяха шокирани, че Тръмп извади Съединените щати от Парижкото споразумение за изменение на климата, наложи мита върху стоки от ЕС и подкопа многостранните органи, които Америка подкрепя от десетилетия.

Фон дер Лайен заяви, че ЕС очаква с нетърпение Съединените щати да се присъединят към Парижкото споразумение, което Байдън каза, че ще направи.

Председателят на Комисията отбеляза, че Европа ще настоява за амбициозни ангажименти на международните срещи за изменението на климата и биологичното разнообразие през следващата година, като добави, че САЩ са „в добра позиция да ни подкрепят“, предава "Фокус".

Фон дер Лайен: Едни избори не обръщат промяната в отношенията ЕС-САЩ

"Едни избори" в САЩ няма да обърнат промяната в отношенията между ЕС и САЩ, започнала по времето на президента Доналд Тръмп, заяви във ...

По нейните думи, вече е крайно време да се обърне тенденцията за отслабване на многостранните организации, като ООН, Световната здравна организация и Световната търговска организация, с реформа, където е уместно.

Фон дер Лайен призова Съединените щати да работят с Европа за определяне на глобални правила за цифровата икономика, обхващащи незаконната реч на омразата и пропагандата, лоялната конкуренция и защитата на данните.

Една трънлива област може да бъде данъчното облагане на компаниите за цифрови услуги. Фон дер Лайен заяви, че се надява на глобален консенсус.

Миналият месец министрите на финансите на Г-20 удължиха до средата на 2021 г. преговорите за актуализиране на правилата за трансгранично данъчно облагане, след като преговорите спряха на фона на пандемията COVID-19 и сдържаността на САЩ.

Средата на 2021 г. трябва да бъде абсолютен краен срок, каза фон дер Лайен, добавяйки, че Европа ще действа сама, ако дотогава няма споразумение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа